Waarom kantoren snel meer laadpunten nodig hebben voor EV’s

Kantoren evolueren sneller dan gedacht. Werkgevers krijgen steeds vaker de vraag wat zij doen in de strijd tegen klimaatverandering. ‘Elektrisch rijden’ is een populair antwoord.

In de laatste 20 jaar is veel veranderd. Werknemers hebben steeds meer vrijheid verworven. De Covid-pandemie heeft er zelfs toe geleid dat remote of hybride werken nu heel gewoon is. Ook op het gebied van arbeidsvoorwaarden worden nieuwe wegen bewandeld. Werkgeluk, ontwikkeling en vitaliteit zijn speerpunten, net als een fancy laptop en een leaseauto.

Als ze de keuze krijgen, kiezen werknemers trouwens vaak voor een elektrisch voertuig (EV). Dat is een geruststellende gedachte. Want ‘de aarde lijkt aardig opgebrand’. We zijn het aan de wereld verplicht om andere bronnen van energie te gebruiken om economieën te laten draaien en mensen warm en mobiel te houden. Elektrisch rijden is langzaam maar zeker een essentieel onderdeel van een duurzame toekomst aan het worden. Het aantal EV’s is sinds vorig jaar explosief gestegen en vanaf 2025 moeten in Nederland alle nieuwe leaseauto’s elektrisch zijn. Aangezien zakelijk veel wordt geleased, zal de komende tijd ook de vraag naar oplaadfaciliteiten sterk toenemen.

HOE GAAN KANTOREN OM MET ELEKTRISCH LADEN?

Prognoses wijzen uit dat binnen afzienbare tijd 65 procent van alle auto’s in Nederland elektrisch is. Ter vergelijking: in januari 2022 reden er 8.900.000 personenauto’s rond en 940.000 bedrijfswagens. 65% staat in dit geval al gelijk aan 6,3 miljoen elektrische auto’s! Waarom dit aantal binnen 20 jaar wordt bereikt, heeft een aantal redenen:

  • wet- en regelgeving
  • goedkopere batterijen
  • lagere aanschafprijs
  • een betere actieradius
  • lagere brandstof- en onderhoudskosten
  • overheidssubsidies

De kans wordt dus met de dag groter dat medewerkers en/of klanten met een EV naar kantoor komen. En de kans is nóg groter dat jong talent waar bedrijven allemaal naar op zoek zijn al in een EV rond tuffen, want jonge generaties hebben elektrisch rijden al omarmd. Maar niet alleen jongeren maken de omslag. De meerderheid van de werknemers wil inmiddels dat bedrijven iets doen om klimaatverandering tegen de gaan en de wereld leefbaar te houden. Kantoren zonder MVO-beleid raken uit de gratie.

Het aantal EV’s neemt versneld toe. Foto: Michael Fousert

OPLAADSTATIONS ZIJN STRAKS ONMISBAAR

Om personeel straks naar kantoor te krijgen, zijn laadstations onmisbaar. In de Verenigde Staten zijn laadoplossingen al een deel van de strategie om getalenteerde medewerkers aan te trekken en vast te houden. In de VS loopt de laadinfrastructuur trouwens nog ver achter op die van Nederland. Het tempo van de elektrificatie van mobiliteit ligt hier écht hoger, al ervaren werknemers in stedelijke gebieden dat er niet genoeg oplaadmogelijkheden zijn in de buurt van hun huis. Ook voor hen is kantoor de ideale oplaadplek.

Een studie van EVBox en marktonderzoeksbureau Ipsos laat zien dat 61% van de EV-rijders de auto graag op het werk zou willen opladen. Het onderzoek suggereert zelfs dat bedrijven die laadstations en elektrische auto’s voor werknemers beschikbaar stellen, de transitie naar emissievrij rijden kunnen versnellen en zichzelf aantrekkelijker maken voor potentiële werknemers.

GEEN GELD OF TIJD VOOR AANSCHAF EN INSTALLATIE?

Momenteel rijden er 1,2 miljoen zakelijke leaseauto’s in Nederland. Bijna 9% is elektrisch. De komende jaren stijgt dat percentage met tientallen procenten, is de voorspelling. Om de transitie vorm te geven zijn in elke parkeergarages en op elk parkeerterreinen van kantoorgebouwen laadpalen of -punten nodig. Een laadinfrastructuur vraagt om een substantiële investering. Wanneer kantooreigenaren dit geld niet willen of kunnen vrijmaken of geen kennis hebben van elektrisch laden, is Charging as a Service een populaire oplossing. Een laadpaalspecialist als Pluq levert de laadpunten, installeert ze en verzorgt tien jaar lang het onderhoud. Alle kosten zijn voor rekening van Pluq. Het traject kost uw organisatie niets en u bent verzekerd van volledige ontzorging.   

Hoe u verder invulling geeft aan dit concept, is aan u. Charging your way, noemt Pluq dit.

U kunt ervoor kiezen om:

  • mee te delen in de opbrengst
  • uw deel van de opbrengst af te staan aan een goed doel, zoals KWF, Kika of het Ronald McDonald Kinderfonds
  • iedere gebruiker hetzelfde tarief te laten betalen
  • sommige gasten of medewerkers tegen een aangepast tarief te laten opladen

LAADSTATIONS MAKEN LOCATIES ONLINE ZICHTBAAR

Laadpunten verduurzamen de reputatie van uw kantoor. Door medewerkers en klanten oplaadfaciliteiten aan te bieden, maakt een bedrijf duidelijk dat het niet aan de zijlijn blijft toekijken, maar actie onderneemt om de energietransitie te versnellen. Via laadstations zijn kantoorcomplexen op platforms als Google Maps of Waze beter zichtbaar. Laadpunten vergroten de online aanwezigheid van gebouwen, wat kan helpen om nieuwe klanten aan te trekken. (Gratis) EV-laadpunten zijn voor kantoorgebouwen in feite een no-brainer. Zeker met het oog op de toekomst. Ze kosten niets en veel voordelen op. Charging as a Service wordt voor kantoren en bedrijven een steeds populairder en essentiëler onderdeel van een duurzame toekomst.

Skyline van Den Haag. Foto: Kian Lem.

Door Pieter Zijlema
Deel dit artikel