systeemintegratie

systeemintegratie
systeemintegratie

Klant

Binnen Maas computers is een kleine ICT-retailorganisatie en specialist in het bouwen van computers op maat. Het gehele assortiment wordt aangeboden via een webwinkel.

Het vraagstuk

BM computers had veel werk aan het beheren van hun assortiment en vroeg zich af of dit verbeterd kon worden. Ondermeer het verwerken van nieuwe productinformatie van de groothandel in het eigen CMS/e-commerce systeem was een groot struikelblok. Een grote investering in ICT was niet mogelijk omdat BM computers nog in de opstartfase zat.

Onze aanpak

Na een snelle analyse van het bestaande proces en de bijbehorende architectuur bleek al gauw dat het toevoegen van extra productinformatie een erg arbeidsintensieve taak was. Hierop viel de meeste winst te behalen met integratie van systemen.

Ons advies

Wij hebben geadviseerd om gebruik te maken van de bestaande productinformatie, die aangeboden wordt door de groothandel, en deze automatisch te verrijken met productinformatie die aangeboden wordt door een gegevensbronmakelaar (ICEcat). Het resultaat wordt vervolgens automatisch ingelezen in de e-commerce oplossing.

Voor systeemintegratieprojecten maken wij standaard gebruik van de Pentaho Data integration (Kettle) oplossing. Omdat het bij het ophalen van ICEcat productinformatie om heel veel data gaat, hebben we geadviseerd een aparte ICEcat-connector te ontwikkelen.

Realisatie van de opdracht

De realisatie is verlopen via de volgende 5 stappen:
1. Functioneel en technisch ontwerp (wat en hoe)
2. bouw prototype
3. experimenteren, verbeteringen en veranderingen aanbrengen
4. bouw en testen van de definitieve versie
5. eerste versie uitbrengen

Omdat er niet veel budget beschikbaar was, is besloten om de software in eigen beheer te ontwikkelen op parttime basis en met een langere doorlooptijd dan gebruikelijk. De code blijft in bezit van mindsteps, om deze ook in te kunnen zetten bij toekomstige andere integratieprojecten. BM betaalde hierdoor een gereduceerd tarief voor de gebouwde oplossing maar is er geen eigenaar van.

Resultaat

Het resultaat is een op maat gemaakte ICEcat-connector. Deze haalt automatisch alle productinformatie op vanaf twee bronnen (groothandel en ICEcat), verrijkt en importeert deze in de e-commerce oplossing. Voorheen was assortimentmanagement een tijdrovende dagelijkse klus. Nu wordt er nog maar een dagdeel per week aan assortimentmanagement besteed. De ROI was 6 maanden.