Pluq heeft al 1500 laadpunten voor elektrische auto’s gerealiseerd. Kosteloos. Het Nederlandse bedrijf financiert, installeert, beheert en onderhoudt de laadpalen. Klanten hoeven geen euro te investeren, aldus sales director Niels Stalenberg van Pluq. “Wij bieden volledige ontzorging. Geen extra kosten, geen gedoe. Onze partners mogen alleen genieten van alle voordelen.”
Ruim vier jaar geleden – eind 2019 – ging Pluq van start. De oprichters, Pieter Zijlema en Tom de Kort, merkten dat ze hun elektrische auto maar op weinig plekken konden opladen. “Bedrijven boden nauwelijks oplaadpunten aan. Daar zagen zij kansen”, vertelt Niels die verantwoordelijk is voor de sales in Nederland en België.
Nieuw concept; ‘Charging as a service’
Pluq lanceerde bij de start meteen een nieuw concept: ‘Charging as a Service’. “We bieden ondernemers en bedrijven slimme, innovatieve laadoplossingen voor hun private parkeerterrein. Alle kosten en risico’s komen voor onze rekening. Van aankoop tot aanleg, van onderhoud tot beheer. Klanten hebben nergens omkijken naar en delen toch mee in de opbrengst”, aldus Stalenberg. Pluq betaalt maandelijks de gemaakte energiekosten terug aan de ondernemer, plus een bonus per geladen kilowattuur. “En omdat de laadtarieven laag zijn, komen rijders van een elektrische auto graag terug om hun auto op te laden. “
En…actie!
Het plan van aanpak is simpel, zegt Stalenberg. “Eerst onderzoeken we of de stroomcapaciteit op de locatie toereikend is voor laadpalen. Ondernemers zijn, terecht, huiverig voor congestie (een soort ‘filevorming’ op het stroomnet, red.), maar met onze slimme oplossingen is vaak meer mogelijk dan gedacht. Daarna bekijken we welk type laadpaal het meest geschikt is en volgen de installatie en het beheer. Het traject verloopt vrij snel.”
Supermarkten ontzorgen
Pluq beheert ruim duizend laadpunten in Nederland en is actief in verschillende landen en sectoren. “Denk aan retailparken, supermarkten of andere plekken met veel bezoekers, zoals hotels, pretparken en kantoren. Steeds meer ondernemers willen hun klanten laadpalen aanbieden. Maar zij missen de benodigde kennis of hebben geen zin in extra administratieve rompslomp. Dankzij onze kennis en ervaring kunnen we ondernemers op alle punten adviseren en ontzorgen.”
Supermarkt versus woonboulevard
Wat de meest geschikte laadpaal is, verschilt per locatie en per sector. De verblijfsduur van bezoekers en hun laadgedrag bepalen het type laadstation. Stalenberg: “Voor supermarkten zijn laadpalen van 300kW het meest geschikt, omdat de consument gemiddeld een kwartier in de winkel is. Maar voor woonboulevards, waar mensen vaak langer vertoeven, zijn laadpalen met
een andere capaciteit passender. Het is maatwerk, waarbij we altijd inspelen op de wensen en behoeften van een organisatie of ondernemer. Daarom hebben we ‘Charging as a Service’ geïntroduceerd: de juiste laadpaal op de juiste locatie met de beste service.”
Dit artikel verscheen eerder op supermarkt.team