ZAL U DE AANSCHAF EN INSTALLATIE VAN LAADPALEN IN 3 JAAR TERUGVERDIENEN?

Door Pieter Zijlema

Laadpaal_Pluq

Deel dit artikel

 

Organisaties krijgen steeds vaker te horen dat ze de aanschaf en installatie van elektrische laadpalen binnen een paar jaar hebben terugverdiend. Het advies is vaak gebaseerd op nattevingerwerk. Of en wanneer de investering zich terugbetaalt hangt van veel factoren af.

Laten we bij het begin beginnen. Om een eerlijke rekensom te kunnen maken, zul je eerst het doel moeten definiëren.

  • Waarom wilt u laadpalen?
  • Wat denkt u ermee te gaan bereiken?
  • Hoeveel laadpalen hebt u nodig op uw site?
  • Waar komen ze te staan?
  • Bent u overtuigd van de toekomst van e-mobility?

Als u deze vragen beantwoordt, komt u automatisch terecht bij kwesties waar geld mee is gemoeid: de aanschaf, de installatie en het onderhoud.

Dan wordt het complex. Daarom gaan we de rekensom in stukjes hakken. Zo krijgt u beter besef van de variabelen waarmee u te maken krijgt.

De aanschaf van laadpalen

Laadpalen zijn er in veel vormen en maten. Bovendien varieert de kwaliteit. In laadpalenland mag je stellen dat de duurdere exemplaren van betere kwaliteit zijn en dus minder storingsgevoelig, wat een positief effect heeft op het onderhoud. Hoe vaker een paal kapot is, des te hoger je onderhoudskosten worden. We willen je niet afschrikken, maar 500 euro voor een reparatie ben je zomaar kwijt.

Okay, voor een goede laadpaal, met dubbele aansluiting (voor twee laders tegelijk), ben je rond de 3500 euro kwijt. Wil je er tien, dan zit je dus zomaar op 35.000 euro. Dan praten we over laders met maximaal 22 kilowatt. De prijs van snelladers ligt nog een stuk hoger.

Maar dan?

chris liverani ndfqqq 7qwm unsplash 1024x768 1
Wanneer is een investering in laadpalen terugverdiend? Beeld: Chris Liverani / Unsplash

De installatie van laadpalen

Nu wordt het serieus spannend. De installatie kan een black box zijn. Veel hangt af van de expertise van de installateur en zijn of haar manier van kijken. Als het parkeerterrein honderd meter van de meterkast verwijderd is, is het sowieso een kostbare aangelegenheid. Kabels zijn duur, net als het graafwerk, de bevestiging van kabelgoten (in parkeergarages) en de aansluiting op de meterkast. Herbestrating is eveneens een kostenpost om rekening mee te houden.

Het loont om offertes bij verschillende partijen op te vragen en met elkaar te vergelijken. U begrijpt vast dat het voor ons vanaf deze plek onmogelijk is om te berekenen wat de installatie en aanleg van laadpalen op uw parkeerterrein kost. Er is geen vaste formule voor.

Maar we zijn de beroerdste niet ?

Om u een indicatie te geven: wij rekenen meestal met bedragen tussen de 50.000 en 70.000 euro voor de installatie van tien laadpalen. Die komen dus bovenop de prijs voor de laadpalen van uw keuze. Van een totaalbedrag rond de honderdduizend euro moet u dus niet vreemd kijken.

Het onderhoud van laadpalen

Een elektrische laadpaal is een relatief nieuw product. Hoe de paal zich op lange termijn gedraagt, is nog niet of nauwelijks bekend. Fabrikanten geven doorgaans 3 jaar garantie. Wat er daarna gebeurt, moeten afwachten.

Omdat we niet denigrerend willen doen, gaan we hier geen merken noemen. Maar we weten inmiddels wel welke laadpalen minder goed presteren. En weet: als een paal het niet doet, levert-ie geen geld op. Houd hem dus goed in de gaten. Let bij de aanschaf ook goed op de kleine lettertjes. Niet alle storingen vallen onder de garantie. Problemen met betalingssoftware en de kaartlezer zijn bijvoorbeeld voor eigen rekening. Zoals we al schreven: het inhuren van een storingsmonteur kost al snel 500 euro.

Gaat een laadpaal na 5 jaar stuk, dan is vervanging van het apparaat een extra kostenpost om rekening mee te houden.

Problemen met ondergrondse bekabeling zijn nog veel kostbaarder. Maak daarover goede afspraken met de installateur. Wie is waar verantwoordelijk voor?

De opbrengst van laadpalen

Tegenover alle kosten staan natuurlijk ook opbrengsten. U kunt per geladen kWh een opslag doorrekenen. Die mag u zelf bepalen. In de opslag verdisconteert u de aanschaf- en installatiekosten plus de winst die u wilt maken. Een opbrengst van tien cent per geladen kWh is een redelijk bedrag.

Maaarrrrrr….

Is dit voldoende om uw investering terug te verdienen?

Hoe intensief zullen de laadpalen worden gebruikt? Staan auto’s de hele dag te tanken of zijn de laadpunten ‘slechts’ een uur per dag bestekkerd? Hoe minder kilowatturen geladen worden, des te langer het duurt voordat u de investering terugverdient.

Het resultaat

Een rekensom is niet eenvoudig te maken. Er zijn simpelweg te veel variabelen. Onze ervaring leert dat u de investering na 5 of 6 jaar hebt terugverdiend. Tenminste, als de paal niet kapot gaat. Om een goede businesscase te maken hebt u geduld en een lange termijnvisie nodig.

Kijk eens hier, over een paar jaar veranderen de regels voor lease-auto’s. Dan komen er ineens een heleboel extra elektrische voertuigen bij. Om die mobiel te houden, zijn extra laadpunten nodig. Hebt u dan het vermogen om nog eens enkele tienduizenden euro’s vrij te maken om het aantal laadpalen op te schalen?

Wat u ook kiest, de grootste winst is eigenlijk het feit dat u laadpalen aanbiedt, zodat bezoekers een extra reden hebben om hun EV of hybride op uw locatie te parkeren. Of en wanneer je de investering terugverdient, zal de toekomst uitwijzen.

Als u op zeker wilt spelen, kunt u altijd gebruik maken van Pluqs kosteloze laadoplossingen. U betaalt niets en deelt mee in de opbrengst. Alle kosten zijn voor onze rekening. Wij lopen dus het risico en u bent volledig ontzorgd. Wat zou dat u waard zijn?

 

De aanschaf van laadpalen

Laadpalen zijn er in tig vormen en maten. Bovendien varieert de kwaliteit. In laadpalenland mag je stellen dat de duurdere exemplaren van betere kwaliteit zijn en dus minder storingsgevoelig, wat een positief effect heeft op het onderhoud. Hoe vaker een paal buiten werking is, des te hoger je onderhoudskosten worden. We willen je niet afschrikken, maar 500 euro voor een reparatie ben je zomaar kwijt.

Okay, voor een goede laadpaal, met dubbele aansluiting (voor twee laders tegelijk), ben je rond de 3500 euro kwijt. Wil je er tien, dan zit je dus zomaar op 35.000 euro. Dan praten we over laders met maximaal 22 kilowatt. De prijs van snelladers ligt nog een stuk hoger.

Maar dan?

De installatie van laadpalen

Nu wordt het spannend. De installatie kan een black box zijn. Veel hangt af van de expertise van de installateur en zijn of haar manier van kijken. Als het parkeerterrein honderd meter van de meterkast verwijderd is, is het sowieso een kostbare aangelegenheid. Kabels zijn duur, net als het graafwerk, de bevestiging van kabelgoten (in parkeergarages) en de aansluiting op de meterkast. Herbestrating is eveneens een kostenpost om rekening mee te houden.

Het loont om offertes bij verschillende partijen op te vragen en met elkaar te vergelijken. Je begrijpt vast dat het voor ons nu onmogelijk is om te berekenen wat de installatie en aanleg van laadpalen op jouw parkeerterrein kost. Er is geen vaste formule voor.

Maar we zijn de beroerdste niet 😉

Om je een indicatie te geven: wij rekenen doorgaans met bedragen tussen de 50.000 en 70.000 euro voor de installatie van tien laadpalen. Die komen dus bovenop de prijs voor de laadpalen van jouw keuze. Van honderdduizend euro moet je dus niet vreemd opkijken.

Het onderhoud van laadpalen

Een elektrische laadpaal is een relatief nieuw product. Hoe de paal zich op lange termijn gedraagt, is nog niet of nauwelijks bekend. Fabrikanten geven doorgaans 3 jaar garantie. Wat er daarna gebeurt, moet je afwachten.

Omdat we niet lullig willen doen, gaan we hier geen merken noemen. Maar we weten inmiddels wel welke laadpalen minder goed presteren. Als een paal het niet doet, levert-ie geen geld op. Houd hem dus goed in de gaten. Lees bij de aanschaf ook goed op de kleine lettertjes. Niet alle storingen vallen onder de garantie. Problemen met betalingssoftware en de kaartlezer zijn bijvoorbeeld voor eigen rekening. Zoals we al schreven: het inhuren van een storingsmonteur kost al snel 500 piek.

Gaat een laadpaal na 5 jaar stuk, dan is vervanging van het apparaat een extra kostenpost om rekening mee te houden.
Problemen met ondergrondse bekabeling zijn nog veel kostbaarder. Maak daarover goede afspraken met de installateur. Wie is waar verantwoordelijk voor?

De opbrengst van laadpalen

Tegenover alle kosten staan natuurlijk ook opbrengsten. Je kunt per geladen kWh een opslag doorrekenen. Die mag je zelf bepalen. In de opslag verdisconteer je in elk geval de aanschaf- en installatiekosten plus de winst die je wilt maken. Een opbrengst van tien cent per geladen kWh is een redelijk bedrag.

Maaarrrrrr….

Is dit voldoende om je investering terug te verdienen?

Hoe intensief zullen jouw laadpalen worden gebruikt? Staan auto’s de hele dag te tanken of zijn de laadpunten ‘slechts’ een uur per dag bestekkerd? Hoe minder kilowatturen geladen worden, des te langer het duurt voordat je de investering terugverdient.

Het resultaat

Een rekensom is niet eenvoudig te maken. Er zijn simpelweg te veel variabelen. Onze ervaring leert dat je de investering na 5 of 6 jaar hebt terugverdiend. Tenminste, als de paal niet kapot gaat. Om een goede businesscase te maken heb je geduld en een lange termijnvisie nodig.

Over een paar jaar veranderen de regels voor lease-auto’s. Dan komen er ineens een heleboel extra elektrische voertuigen bij. Om die mobiel te houden, zijn extra laadpunten nodig. Heb je het vermogen om dan nog eens enkele tienduizenden euro’s vrij te maken om het aantal laadpalen op te schalen?

De grootste winst is eigenlijk het feit dat je laadpalen aanbiedt, zodat bezoekers een extra reden hebben om hun EV of hybride op jouw locatie te parkeren. Of en wanneer je de investering terugverdient, zal de toekomst uitwijzen.

Als je op zeker wilt spelen, kun je natuurlijk altijd gebruik maken van Pluqs kosteloze laadoplossingen. Je betaalt niets en deelt mee in de opbrengst. Alle kosten zijn voor onze rekening. Wij lopen dus het risico en jij bent volledig ontzorgd. Wat zou dat je waard zijn?