Bedrijven zien laadpalen vaak als verdienmodel.
Maar waarom zou u in laadoplossingen investeren als het uw core business niet is?
We hebben al eens geconstateerd dat er nog veel onwetendheid heerst in laadpalenland. Daardoor loopt u het risico verkeerd te worden geadviseerd. Dat risico vertaalt zich vaak in hoge rekeningen.
Want:
De aanleg valt duurder uit
Er was toch meer kabel nodig dan verwacht
Er was niet gedacht aan toekomstige uitbreiding
De herbestrating kostte meer manuren dan was voorzien
De grondstofprijzen…
Een budgetroverschrijding van 30% is geen uitzondering. En dan hebben we het nog niet eens over de storingen die op termijn zouden kunnen optreden of over uitbreiding van laadpunten, waardoor u opnieuw een fors bedrag op tafel moet zien te krijgen, terwijl de vorige investering zich nog niet heeft terugverdiend.
Begrijp me niet verkeerd. Ik wil u niet ontmoedigen of tegen het zere been schoppen. Ik zou het grandioos vinden om uw parkingsite mijn team vol te zetten met laadpalen, maar daar gaat het nu niet om. Ik wil u behoeden voor een fiasco.
Een van onze allereerste klanten is de eigenaar van een klein restaurant in het Nederlandse Brabant. Hij was van plan om zelf laadpalen aan te schaffen en die door een bevriende installatie-technieker aan te laten leggen. Na verschillende offertes te hebben bestudeerd becijferde hij dat 3 laadpalen hem 25.000 euro gingen kosten. Daar schrok hij van. Volgens zijn eigen berekeningen zou het dan zeker 7 jaar duren voordat hij de investering had terugverdiend en als zo’n ding in de reparatie moest, kon hij er nog wel een jaartje bij optellen. Wanneer hij van dat hele bedrag twee hotelrooms zou laten renoveren, kon hij per nacht per kamer 20 euro meer vangen. Dat bleek stukken beter te renderen.
Wat zou u doen?
Bij de aanschaf, installatie en het onderhoud van laadpalen komt meer kijken dan menig mens vermoedt. Allereerst is er veel kennis voor nodig. Leest u dit blog er maar eens op na: Bent u een expert in (complexe) laadoplossingen?
Want, vertel eens, wat zou u doen u als een laadpaal uit de grond wordt gereden? Bent u ertegen verzekerd? Wat gebeurt als uw meterkast het begeeft omdat de installatie klunzig is geschied? Hoever reikt uw kennis van software updates en modem-aanpassingen? Denkt u voldoende budget vrij te spelen om in 2030, wanneer ruim 30% van de auto’s elektrisch zal zijn, meer laadpalen te kopen en te installeren om aan de vraag te voldoen? Bent u in staat om onderling communicerende laadpalen te monitoren en te managen?
Uit gesprekken met klanten is ons duidelijk dat investeringen in de core business over het algemeen meer opleveren dan investeringen in laadpalen. Tenzij u er in één klap een paar honderd op uw site plant. Een facilitymanager van een groot kantorencomplex gaf vorig jaar te kennen dat hij niet in laadpalen ging investeren, omdat het rendement gewoonweg te laag is. “Klein fruit”, zei die. De man pompte liever geld in een upgrade van het gebouw en koos voor totale charging-ontzorging. Hij zag het niet zitten om telkens een monteur te moeten bellen zodra zich een storing aandiende. En hij kon zich niet voorstellen dat hij facturen ging verzenden naar mensen die net aan een uurtje stroom hadden staan laden. “Voor die paar centen ga ik me niet uitsloven. Dat vind ik zonde van mijn tijd.”
Elk bedrijf zal hier anders over denken. Maar ik denk nog wel eens terug aan de directeur van een zoo die zich een jaar lang had beziggehouden met de vraag of hij 100.000 euro moest investeren in een laadplein met 10 palen. Hij rekende en rekende en kon haast niet geloven dat het zoveel jaren moest duren voordat hij dat geld had terugverdiend, als hij het al terugverdiende. Nadat hij ons de laadpalen gratis had laten installeren, kregen de leeuwen een nieuw verblijf.
Dat was bepaald geen fiasco.