Elektrisch rijden versus benzine: de kosten en voordelen

EV versus brandstof

Deel dit artikel

Er is recentelijk veel discussie geweest over de kosten van elektrisch rijden in vergelijking met rijden op benzine. Opiniepeilers beweerden zelfs dat elektrisch rijden duurder is. Laten we deze claim eens onder de loep nemen en naar de feiten kijken.

Volgens PowNed (NPO) is en blijft elektrisch rijden k.u.t., omdat het duurder zou zijn dan rijden op benzine.

Het is waardeloos als een nieuwsmaker jouw dienst of product vals framet.
Hoe reageer je dan?
Laat je het waaien of ga je ertegenin?

Wij kiezen voor de laatste optie.

Daarom hebben we een rekensom gemaakt. Want natuurlijk is elektrisch rijden niet duurder!

Ok, elektrische voertuigen (EV’s) hebben nu nog hogere aanschafkosten dan benzineauto’s. Ondanks de subsidie van bijna 3000 euro kunnen we dit feit niet ontkennen. Maar als we verder kijken dan de aanschafprijs, wordt het plaatje duidelijker.

Kosten per kilometer

Het belangrijkste argument voor PowNed was de kostprijs per kilometer. Volgens de journalist is stroom duurder dan diesel of benzine.

Niet dus…

Elektriciteit is over het algemeen goedkoper dan benzine. Met elektrisch laden betaal je per kilowattuur (kWh), terwijl je benzine afrekent per liter. In het staatje hieronder hebben we de prijzen van brandstoffen naast elkaar gezet. We hebben gemiddelde adviesprijzen genomen. De prijzen die je langs snelwegen voor benzine en diesel betaalt liggen hoger dan wanneer je bij de buurtpomp tankt. Datzelfde kan gezegd worden van elektrische snellaadstations langs snelwegen. Ook die prijzen liggen hoger dan de prijs die je thuis of op kantoor betaalt bij een AC-lader.

1692791691428

De kosten per 100 kilometer geven het beste inzicht. En dan is elektriciteit toch echt goedkoper, ook langs de snelweg.

Duurzaamheid en Milieubescherming

Afgezien van de financiële aspecten zijn er milieukwesties om te overwegen. Elektrische voertuigen stoten geen schadelijke uitlaatgassen uit en verminderen dus de CO2-uitstoot. Elektrisch rijden daagt dus bij aan een schonere, gezondere leefomgeving – en als we de opwarming van de aarde in de hand weten te houden, bespaart dat ontelbaar veel kosten op allerlei fronten, waarvan iedereen profiteert.

Laadstations en Locaties

Natuurlijk is elektrisch rijden nog verre van perfect. Er zijn genoeg issues voor verbetering vatbaar, zoals de capaciteit van het Nederlandse elektriciteitsnet, de wegenbelasting die omhoog zal gaan, de productie van lithium-batterijen, het gebrek aan laadstations en de beschikbaarheid van laadinfrastructuur. We hebben met z’n allen nog genoeg te doen. Toch zijn er al veel locaties, zoals de parkeerterreinen van hotels, restaurants, scholen, en meer, waar je nu ook gemakkelijk je elektrische voertuig kunt opladen. De locaties bieden vaak voordelige laadtarieven, die elektrisch rijden extra aantrekkelijk maken ten opzichte rijden op fossiele brandstoffen.

Hoe we het wenden of keren, mobiliteit wordt elektrisch. Uiteindelijk zal elektrisch rijden (nog) goedkoper worden dan het nu al is. Zeker als we meer en meer gebruik gaan maken van relatief goedkope stroombronnen als wind en zon.

Als de wereld je lief is, kun je maar beter overstappen op schone energie.

In feite zou de benzine- of stroomprijs er niet eens toe moeten doen.

Een leefbare wereld is van onmetelijke waarde, zeker voor alle generaties die nog gaan komen.

pluq ig pertolsign 2400x2400px6