Via snelladen, ook wel DC-laden genoemd, wordt de batterij van een elektrische auto sneller geladen dan gebruikelijk. De snelheid is afhankelijk van het vermogen van de lader en de capaciteit van de batterij. In dit artikel leggen we uit wanneer en hoe je snelladers kunt gebruiken, en waarom dit voor de meeste hybride auto’s (nog) niet geldt.
Voor we beginnen is het goed om eerst de begrippen AC en DC uit te leggen. Want alleen die afkortingen leiden al tot verwarring. De letters AC staan voor Alternating Current, ofwel wisselstroom. Voor geinteresseerden, bij wisselstroom verplaatst de stroom (energie) zich van plus naar min én van min naar plus. Wisselstroom komt uit het elektriciteitsnet.
De accu van een elektrische auto kan echter alleen gelijkstroom (DC) opslaan. DC staat voor Direct Current. Om van wisselstroom gelijkstroom te maken zijn converters nodig. Niet alleen in auto’s trouwens. Ook laptops, smartphones en andere oplaadbare apparaten hebben een converter, zodat de batterij de elektriciteit kan opslaan.
AC en DC opladen
AC-laden gebeurt meestal thuis of op het werk. De laders leveren 11 of 22 kW. Je komt ze ook vaak tegen bij een hotel of op locatie’s waar je langere tijd moet of wilt zijn, zoals dierenparken, musea, speeltuinen, restaurants, sportclubs, zorginstellingen en evenementenparken. Tijdens het laden wordt de stroom via de geïntegreerde converter omgezet van AC naar DC en vervolgens naar de accu van de auto geleid.
Bij gelijkstroom (DC) laden gebeurt de omzetting in de lader zelf. Hierdoor kan de stroom direct naar de accu van de auto vloeien. Dat betekent dat hogere snelheden mogelijk zijn. Snelladers zijn er in vele typen en vormen. Je hebt ze van 30kW tot en met 350kW, wat na een uur laden resulteert in een bereik van 250 tot 480 km.
Snelheid van laden
De snelheid waarmee de batterij van een elektrische auto oplaadt, is grotendeels afhankelijk van de accucapaciteit zelf. De gemiddelde accucapaciteit van een elektrisch voertuig (EV) is 64,5 kWh.
Stel dat je de batterij van je EV voor 80% wil laden (goed voor 240 kilometer), dan moet je met de volgende tijden rekening houden.
- 21 uur via een stekker in het stopcontact (2,3kW)
- 5-13 uur via een laadpaal thuis (3,5 -11kW)
- 2-4,5 uur via een laadpaal aan de openbare weg of op een parkeerterrein van een bedrijf, kantoor of hotel (11-22 kW)
Met een snellader ben je, als gezegd, sneller bij de 80%. Een half uur is realistisch. Wil je de batterij tot de nok toe met energie vullen, zul je merken dat de laatste 20% moeizaam gaan. De tarieven van snelladers liggen trouwens ook een stuk hoger dan die van Convenience Chargers zoals die van Pluq (22kW).
Wanneer is snelladen handig?
1. Lange ritten
Snelladen is handig als je lange afstanden gaat rijden. Het zorgt ervoor dat je snel kunt opladen tijdens korte pauzes, waardoor je minder lang hoeft te wachten tot je batterij gevuld is om je weg te kunnen vervolgen.
2. Tijdsdruk
Als je weinig tijd hebt, maar je auto snel moet opladen, is snelladen een prima optie. Een DC-lader kan je auto snel bijladen zodat je snel weer kunt vertrekken en de kilometers kunt maken die je nodig hebt om – op tijd – op je bestemming te arriveren.
3. Drukke plekken
Snellaadstations vind je vaak op drukke plekken zoals parkeerplaatsen bij winkelcentra en langs snelwegen. Dit maakt het handig voor mensen die onderweg snel moeten opladen.
Desperate charging
Hoewel Pluq zelf ook snelladers plaatst, noemen we DC-laders zelf gekscherend ‘desperate chargers’, ofwel laders voor momenten van wanhoop. Je gebruikt ze alleen in geval van nood. Wanneer je je reis vantevoren goed plant, kun je met langzamere laders namelijk prima uit de voeten. De meeste EV-rijders leggen 70 kilometer per dag af, en soms nog minder. Een snellader is dan helemaal niet nodig.
Tips voor snelladen
Om het meeste uit snelladen te halen, kun je deze tips volgen.
Batterijbeheer: Houd in de gaten hoe vaak je snel laadt, omdat dit invloed kan hebben op de levensduur van je batterij. Probeer een balans te vinden tussen snel laden en het behoud van je batterij.
Plan je reis: Als je een lange reis maakt, plan dan van tevoren en zoek de snellaadstations langs je route. Zo voorkom je vertragingen en kun je efficiënter reizen.
Gebruik apps: Veel laadnetwerken bieden apps waarmee je de beschikbaarheid van snellaadstations kunt controleren. Deze apps kunnen je helpen om snel en probleemloos op te laden.
Kosten: Houd er rekening mee dat snelladen vaak duurder is dan andere manieren van opladen. Controleer de prijzen van het laadnetwerk en kijk of het past bij je laadbehoeften en budget.
Pas op met hybride auto’s
Een standaard hybride auto kan niet aan de snellader. De batterijen in hybride auto’s zijn ontworpen om energie op te slaan voor kortstondig gebruik, zoals bij het starten en vertragen, en niet voor langere, kilomtervretende ritten. De auto wordt tijdens het rijden vanzelf opgeladen en ondersteunt de accu de verbrandingsmotor.
Voor Plug-In Hybride auto’s (PHEV) ligt het anders. De accu’s van veel PHEV’s worden groter voor een langere elektrische actieradius, en kunnen dus ook sneller worden geladen. Maar voor de meeste Pluq-In Hybrides is snelladen nog geen optie, al komen er steeds meer modellen op de markt die een lichte vorm van snelladen (32kW) wél ondersteunen. De batterijen van de meeste PHEV’s kunnen geen grote hoeveelheden stroom verwerken. De snelheid waarmee snelladers elektriciteit leveren, is ze te gortig, met oververhitting en batterijschade als mogelijke gevolgen.
Plug-ins kun je opladen via een stekker in het stopcontact, een thuislaadstation, of een (semi-)publieke laadpaal. De meeste PHEV-rijders gebruiken een standaard stopcontact en een Mode 2 laadkabel, wat resulteert in een laadsnelheid van ongeveer 2,3 kW. Dit betekent dat een 10 kWh PHEV-accu in ongeveer 5 uur volledig kan worden opgeladen vanuit een lege toestand. Met een thuislaadpaal kan dat iets sneller. Zo is het mogelijk om met 1-fase 3,7 kW of met 3-fasen 11 kW op te laden. De meeste boordladers van PHEV’s zijn beperkt tot 1-fase laden, met een maximum van 7,4 kW. Dit betekent dat bij een 22 kW openbare laadpaal een 10 kWh PHEV in ongeveer anderhalf uur volledig opgeladen kan worden met 7,4 kW. Bij een 11 kW laadstation is de laadsnelheid beperkt tot 3,7 kW.
Maar er zijn dus merken en modellen die sneller kunnen laden.
Dit zijn ze:
- Jaguar F-Pace P400e (32 kW)
- Land Rover Defender P400e (32 kW)
- Land Rover Discovery Sport P300e (32 kW)
- Mercedes-Benz C300e (rijtest) (55 kW)
- Mercedes-Benz S-Klasse 580e (60 kW)
- Range Rover Evoque P300e (32 kW)
- Range Rover Velar P400e (32 kW)
Om ongelukken te voorkomen, doe je er goed aan om de stekker niet in een snellader van 60kW of meer te stoppen.
Wees alert.
AC-laders, zoals de Convenience Charger van Pluq (22kW) zijn voor alle hybride en elektrische auto’s geschikt.