Is dit voor bedrijven hét moment om te investeren in laadstations? Of juist niet?

Investeren in laadinfra

Deel dit artikel

De toekomst van elektrisch rijden is veelbelovend, maar dat betekent niet dat je als bedrijf blind in laadpalen moet investeren. Aan de hand van onze eigen ervaringen leggen we uit waarom je je geld op dit moment misschien beter in andere zaken kunt steken.

De infrastructuur voor elektrisch rijden is volop in ontwikkeling.

Soms positief, soms negatief.

We kennen inmiddels allemaal het begrip ‘netcongestie’. Lees anders het artikel: Is jouw netwerkcapaciteit voldoende om laadstations te installeren? Geen wonder dat bedrijven twijfelen of ze nu laadpalen moeten kopen. Het zal nog wel even duren voordat Nederland zijn elektriciteitsnetwerk op orde heeft.

Ondertussen steken uitvinders en high tech-bedrijven elkaar de loef af met nieuwe gedachten en plannen. Ze kennen de uitdagingen op het gebied van locatie, snelheid en compatibiliteit en zoeken naarstig naar sluitende oplossingen. Deze technologische ontwikkelingen kunnen er dus zomaar voor zorgen dat de huidige generatie laadstations over een paar jaar verouderd is en misschien alweer aan vervanging toe is.

Om je een idee te geven van zulke ontwikkelingen nemen we je even mee naar Detroit, Michigan. Daar is recent een wegdek in gebruik genomen dat de batterijen van een elektrische auto tijdens het rijden oplaadt. De technologie is ontwikkeld door startup Electrion. The Motorcity (Detroit) is zichzelf opnieuw aan het uitvinden en wil uitgroeien tot het technologisch centrum van elektrisch rijden in de Verenigde Staten.

In Zweden ligt ook al zo’n laadweg, tussen Hallsberg en Örebro. Er worden verschillende technologieën getest. Het voordeel van laden-tijdens-rijden is evident. EV-rijders of bestuurders van elektrische vrachtwagens hoeven niet telkens naar een laadstation langs de snelweg om op- of bij te laden. Voor vrachtwagens geldt het extra voordeel dat ze met kleinere batterijen toe kunnen. Het plan is om in 2025 te beginnen met de aanleg van een elektrisch snelwegennet dat in 2035 ruim 3000 kilometer lang moet zijn en Stockholm, Malmö en Gothenburg met elkaar verbindt. In Detroit dromen ze ervan om heel Michigan van zulke snelwegen te voorzien, waarna de hele VS aan de beurt is.

Meer rendement uit investering

Draadloos opladen is een hype. Deze technologie maakt gebruik van inductie, bekend van de kookplaat, om elektrische voertuigen draadloos op te laden terwijl ze stilstaan, waardoor stekkers en kabels overbodig zijn. Deze manier van laden is in de beginfase van ontwikkeling, maar er zijn al enkele veelbelovende prototypes en pilots die laten zien dat deze technologie een haalbare optie kan zijn.

Op korte termijn vormen zulke innovaties geen bedreiging voor laadstations. Maar je moet er wel rekening mee houden. Disruptie ligt altijd op de loer. In batterijtechnologische zin vinden ook veranderingen plaats die van invloed zijn op laadpalen. De pakketten worden lichter en kleiner, waardoor de actieradius en oplaadtijd van elektrische voertuigen verbetert en versnelt. Ondernemers die investeren in laadpalen moeten dus zeker van hun zaak zijn en weten welk type laadstation het meest geschikt is voor hun parkeerterrein en de elektrische auto’s die er komen opladen. Als het aanbod niet past bij de vraag, ben je zomaar enkele tienduizenden euro’s lichter die je moeilijk terugverdient.

jurriaan f7i6sexmis8 unsplash

We leven in onzekere tijden. De financiën van veel bedrijven, instellingen en organisaties staan onder druk. Mensen zijn terughoudend met hun uitgaven, terwijl werkgevers door nieuwe cao-overeenkomsten met hogere (loon)kosten te maken krijgen, en hogere kosten in het algemeen. Waarom zou je dan in laadpalen investeren en niet in je core-business?

Een kwestie van volume

Waarom wij het wél doen, is een kwestie van volume. Pluq heeft inmiddels 1300 laadpunten geïnstalleerd, verdeeld over 5 landen: Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg. De schaalgrootte sterkt onze inkoopkracht en aan de hand van (laad)data die we verzamelen, kunnen we inmiddels op locatieniveau voorspellen hoe laadstations worden gebruikt en welk type het best matcht. Daarnaast hebben we installateurs aan ons gebonden die eersteklas werk afleveren, ook in gebieden waar sprake is van netcongestie. Dat geeft ons een enorme voorsprong ten opzichte van bedrijven die voor hun eigen parkeerterrein een paar laadpalen willen aanschaffen, maar de ervaring en kennis missen om ze efficiënt aan te leggen en te managen.

In de 5 jaar die Pluq bestaat zijn we natuurlijk ook een paar keer flink nat gegaan. We hebben zelfs moeten besluiten om enkele laadstations op te doeken, omdat er niet of nauwelijks werd geladen, terwijl de vooruitzichten gunstig leken. De realiteit kan weerbarstig zijn. De inzichten die we destijds hebben opgedaan, nemen we mee in onze beoordeling (schouwing) van locaties. We maken dus niet snel meer de fout om te veel laders te plaatsen of het verkeerde type, omdat de locatie-eigenaar zo graag een snellere lader wilde.

De uitdagingen voor investeren in laadpalen

  1. Hoge initiële kosten – De installatie van laadpalen vereist een aanzienlijke investering. Enerzijds voor de aankoop van de laadstations, anderzijds voor de installatie en wegwerkzaamheden op het parkeerterrein of in de garage.
  2. Snelle technologische ontwikkelingen – De technologie van elektrische voertuigen en laadsystemen evolueert snel. Het risico bestaat dus dat de huidige laadinfrastructuur verouderd raakt, waardoor investeringen minder rendabel worden.
  3. Onzekerheid over toekomstig gebruik – Het is mogelijk dat de vraag naar laadpalen op bepaalde locaties niet zo hoog is als verwacht, waardoor het de vraag is of de investering wordt terugverdiend.
  4. Regelgeving: De toekomst van elektrische voertuigen en laadinfrastructuur is nog lang uitgekristalliseerd. Wet- en regelgeving veranderen voortdurend, wat impact kan hebben op de haalbaarheid en rentabiliteit van een investering.
  5. Energievoorziening en -kosten: De energievoorziening voor een groot aantal laadpalen kan een uitdaging vormen, vooral op locaties waar het elektriciteitsnetwerk niet voldoende capaciteit heeft. Daarnaast kunnen de energiekosten fluctueren, wat de operationele kosten beïnvloedt.
  6. Ruimte: Niet elk parkeerterrein heeft de ruimte of geschikte configuratie voor de installatie van laadpalen zonder de parkeercapaciteit of toegankelijkheid te beïnvloeden.

Het lijkt een open deur, maar we adviseren bedrijven om eerst een gedegen analyse te maken van de kosten, baten, en risico’s alvorens te investeren in laadinfrastructuur. Wie zomaar iets gaat doen omdat het goed voelt, kan weleens van een koude kermis thuiskomen.

investeren in laadstations,toekomst elektrisch rijden,parkeerterrein van de toekomst,wel of niet investeren,meer rendement,investeren in laadpalen

Je hoeft in het huidige tijdsgewricht trouwens niet meer zelf te investeren in laadstations om er toch geld aan te verdienen.

Wij bieden bedrijven bijvoorbeeld het gemak van Charging as a Service. Pluq neemt alle kosten van aanschaf, plaatsing, onderhoud en beheer voor haar rekening en jij deelt vanaf het allereerste moment mee in de opbrengst van de laadpunten. Jouw locatie is dus geld waard. Grote organisaties als Shell, Ionity, TotalEnergies en Q8 hebben er bijvoorbeeld veel voor over om op strategisch aantrekkelijke gelegen parkeerterreinen (in de buurt van snelwegen) laadinfra op te bouwen.

Parkeerterrein van de Toekomst

Pluq heeft minder diepe zakken dan multinationals, maar desondanks bieden we onze partners aantrekkelijke tarieven zonder dat ze zelf een cent hoeven te investeren. Wij werken hard aan een geavanceerd Europees laadnetwerk dat slim genoeg is om netcongestie en piekbelastingen te vermijden. Omdat we zien dat mobiliteit snel verandert en EV-bestuurders steeds nieuwe behoeften hebben, willen we laadstations efficiënter kunnen benutten en het opladen van elektrische voertuigen continu optimaliseren. Daarom hebben we bijvoorbeeld Het Parkeerterrein van de Toekomst ontwikkeld. Met behulp van algoritmen en slimme laadnetwerkapplicaties kunnen we er nu voor zorgen dat elektrische voertuigen altijd toegang hebben tot een beschikbaar laadstation, zelfs tijdens piekuren.

Om nu in laadinfra te investeren, is het niet voldoende om ergens een laadpaal op een terrein neer te zetten. Toekomstbestendig vereist heel veel meer. Het is belangrijk om de ontwikkelingen nauwlettend te volgen en de juiste investeringsbeslissingen te nemen op basis van de beschikbare informatie. Wil of kun je niet investeren in laadinfra, dan is Charging as a Service een rendabele keuze. Je hebt nergens omkijken naar, loopt geen enkel risico en pikt toch een graantje mee van de opbrengst.