Wanneer de winter toeslaat, kunnen laadkabels bevriezen. Dit ongemak is niet alleen vervelend, maar ook potentieel schadelijk voor je voertuig en laadapparatuur.
Recentelijk hebben de Nederlandse Wegenwacht en zijn Belgische tegenhanger een reeks incidenten gezien waarbij elektrische auto’s moesten worden weggesleept omdat laadkabels stijf bevroren waren. Het winterse dilemma is niet nieuw, maar kan een flinke hinderpaal zijn voor EV-bestuurders.
Het probleem van een bevroren laadkabel doet zich voor wanneer vocht op en rond de aansluiting bevriest, wat vaak wordt veroorzaakt door ijzel en stuifsneeuw in combinatie met temperaturen onder nul. Om deze ijzige uitdaging het hoofd te bieden, delen Edwin van Haagen en Akram Ahrouch, de Pluq-experts op het gebied van operations en calamiteiten, enkele essentiële do’s en don’ts.
De Don’ts:
- Probeer nooit de vastgevroren kabel met geweld te verwijderen uit het laadstation of de laadpoort van je auto – want alles kan kapot.
- Gebruik geen warm water om de kabel te ontdooien, aangezien dit meer schade kan veroorzaken.
De Do’s:
- Bied je laadpas nogmaals aan bij de laadpaal om te zien of dit het probleem oplost. Want het kan zijn dat de stekker niet uit de aansluiting gaat omdat de transactie niet is gelukt, en dus niet omdat hij vastgevroren zit 😉
- Neem contact op met de aanbieder van de laadpaal voor een reset van het station als alternatief.
- Gebruik je handen om de kabel en stekker voorzichtig te verwarmen en voorzichtig te bewegen.
- Als de kabel in je auto vastzit, gebruik dan de afstandsbediening om het voertuig te vergrendelen en te ontgrendelen en doe dat een paar keer achter elkaar.
- Ondersteun de laadkabel met je hand om de druk op de laadpoort te verlichten terwijl je de vergrendelingsprocedure herhaalt.
- Een föhn kan effectief zijn, maar zorg ervoor dat je deze niet te dicht bij het plastic van de kabel houdt, omdat het dan mogelijk smelt.
- Een warmwaterkruik op aansluiting houden, helpt ook om de boel te ontdooien.
- Het voorverwarmen van je elektrische auto kan ook effectief zijn – als je auto deze functie tenminste heeft.
Voorkomen is beter dan genezen:
- Droog de kabel en stekkers af voor je begint met laden.
- Hang de kabel in een lus op en leg hem niet gestrekt over het dak van de auto.
- Plan je laadsessies zodanig dat je auto volgeladen is tegen de tijd dat je hem ’s avonds weer nodig hebt om naar huis te rijden.
- Koppel de laadkabel los zodra de laadsessie is voltooid om bevriezing te voorkomen.
- Zorg ervoor dat je accupakket minstens halfvol is als je de auto ’s nachts buiten laat staan.
Mocht je ondanks deze tips toch problemen ondervinden, aarzel dan niet om de Wegenwacht in Nederland of VAB in België te bellen voor assistentie.
Met deze tips kun je hopelijk zonder kleerscheuren de winter doorkomen en blijf je mobiel.