Waarom werkgevers laadpalen moeten aanbieden: medewerkers kunnen niet meer zonder!

Door Pieter Zijlema

pluq office-charging

Deel dit artikel

In een wereld waarin de roep om duurzame oplossingen steeds luider klinkt, evolueren kantoren sneller dan ooit. Medewerkers en werkgevers staan voor de uitdaging om bij te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering. Een krachtig antwoord hierop is de adoptie van elektrisch rijden, een trend die in de afgelopen 20 jaar een significante opmars heeft gemaakt.

De verschuiving naar elektrisch en de rol van werkgevers

Werknemers, gedreven door een verlangen naar duurzaamheid en innovatie, tonen een groeiende voorkeur voor elektrische voertuigen (EV’s). Deze trend wordt ondersteund door het bewustzijn dat onze planeet grenzen heeft, en de noodzaak om alternatieve, schonere energiebronnen te omarmen. Met de stijgende populariteit van EV’s neemt de vraag naar laadfaciliteiten exponentieel toe.

De toekomst van elektrisch laden op het Werk

Vooruitkijkend wordt verwacht dat binnen afzienbare tijd 65% van alle auto’s in Nederland elektrisch zal zijn. In absolute getallen zijn dat 6,3 miljoen elektrische auto’s!

De exponentiële toename heeft aan aantal redenen:

  • wet- en regelgeving
  • goedkopere batterijen
  • lagere aanschafprijs van elektrisch vervoer
  • een betere actieradius
  • aantrekkelijke laadtarieven
  • lage onderhoudskosten van ev’s
  • overheidssubsidies

Steeds meer medewerkers leasen of bezitten een EV. En steeds meer klanten en bezoekers dus ook. Om ze mobiel te houden zijn dus ook exponentieel veel meer laadstations nodig. Bij voorkeur op plekken waar mensen moeten zijn (werk) of graag willen zijn (pretpark, hotel, restaurant, dierentuin, wellness-centrum, speeltuin, winkelcentrum).

De rol van laadstations in het aantrekken van talent

In de laatste 20 jaar is veel veranderd. Werknemers hebben steeds meer vrijheid verworven. De Covid-pandemie heeft er zelfs toe geleid dat remote of hybride werken heel gewoon is. Ook op het gebied van arbeidsvoorwaarden worden nieuwe wegen bewandeld. Er is een War on Talent. Werkgeluk, ontwikkeling en vitaliteit zijn speerpunten, net als een fancy laptop en een elektrische leaseauto.

Met een toename van EV’s, wordt het voor kantoren essentieel om laadstations aan te bieden. Dit is niet alleen een strategie om getalenteerde medewerkers aan te trekken en vast te houden, maar ook een stap in het verduurzamen van de bedrijfsvoering. Laadstations zijn niet alleen praktisch, maar ook een statement, een weerspiegeling van een bedrijfscultuur die innovatie en duurzaamheid ademt. Voor talent zijn dit waarden die ertoe doen. Bedrijven die werk maken van sustainabilty oefenen een grote aantrekkingskracht uit op werknemers. De meerderheid van de werknemers wil inmiddels dat bedrijven iets doen om klimaatverandering tegen de gaan en de wereld leefbaar te houden. Werkgevers zonder MVO-beleid raken uit de gratie.

blije medewerkers. talent

Het gemak van Charging as a Service

Voor bedrijven die de overstap willen maken maar aarzelen vanwege de kosten of logistieke uitdagingen, biedt Charging as a Service een uitkomst. Diensten zoals die van Pluq nemen de installatie, het onderhoud en zelfs de financiering van laadpunten op zich, waardoor kantoren zonder zorgen kunnen bijdragen aan een groenere toekomst.

Het vergroten van online zichtbaarheid door laadpunten

Laadpalen verduurzamen de reputatie van je bedrijf of kantoor. Door medewerkers en klanten oplaadfaciliteiten aan te bieden, maakt een bedrijf duidelijk dat het niet aan de zijlijn blijft toekijken, maar actie onderneemt om de energietransitie te versnellen. Via laadstations zijn kantoorcomplexen op platforms als Google Maps of Waze beter zichtbaar. Laadpunten vergroten de online aanwezigheid van gebouwen, wat kan helpen om nieuwe klanten aan te trekken. (Gratis) EV-laadpunten zijn voor kantoorgebouwen in feite een no-brainer. Zeker met het oog op de toekomst. Ze kosten niets en veel voordelen op. Charging as a Service wordt voor kantoren en bedrijven een steeds populairder en essentiëler onderdeel van een duurzame toekomst.

Je wordt simpelweg beter gevonden.

Conclusie

Het is duidelijk dat laadstations voor EV’s meer zijn dan een moderne luxe; ze zijn een strategische noodzaak voor kantoren die voorop willen lopen in de transitie naar een duurzame toekomst. Door te investeren in deze technologie, dragen bedrijven niet alleen bij aan het milieu, maar positioneren ze zich ook als vooruitstrevende, aantrekkelijke werkgevers in een steeds competitievere markt.

De toekomst is elektrisch, en kantoren spelen een cruciale rol in deze groene revolutie. Door nu actie te ondernemen, investeren bedrijven in een duurzame, toekomstbestendige werkplek waar innovatie, talent en milieubewustzijn samenkomen. We zijn het aan de wereld verplicht om andere bronnen van energie te gebruiken om economieën te laten draaien en mensen warm en mobiel te houden. Elektrisch rijden is een essentieel onderdeel van een duurzame toekomst aan het worden.