Charging as a Service: stressvrije EV-laadoplossingen voor organisaties

Charging as a Service van Pluq.

Deel dit artikel

Is jouw organisatie klaar om laadstations voor elektrische auto’s te installeren? Dan is het tijd om te bepalen of je de laadpalen aanschaft, huurt, least of verwerft via Charging as a Service. Om je op weg te helpen, leggen we in dit artikel uit hoe het CaaS-concept in elkaar zit.

Wat is Charging as a Service?

CaaS is een innovatief serviceconcept voor organisaties die graag laadpalen voor elektrische voertuigen op hun parkeerterrein willen hebben, maar geen zin hebben in gedoe, zoals storingen verhelpen en een administratieve taken uitvoeren. CaaS laat zich vergelijken met SaaS (Software as a Service). Gebruikers ervaren vooral gemak.

Sommige CaaS-providers verlangen een vergoeding voor hun diensten. Pluq doet dat niet. Wij kopen, installeren, onderhouden en beheren de laadstations op onze kosten. Verder regelen we de facturering, de betalingsverwerking en het energiebeheer. Ook dat voeren we gratis uit. Je hoeft nergens in te investeren. Alle kosten en risico’s komen voor onze rekening.

Hoe lang duurt Charging as a Service-contract?

Een Charging as a Service-contract heeft meestal een looptijd van tien jaar. Gedurende deze periode kunnen organisaties rekenen op goed functionerende laadstations. Onderhoud en beheer vallen immers ook onder de overeenkomst Storingen worden snel verholpen, omdat een laadpaal moet werken om de investering terug te verdienen. Veel CaaS-providers laten hun klanten gedurende de hele periode meedelen in de opbrengst. Sommige providers bieden een vast jaarlijks tarief. Pluq onderscheidt zich door een vergoeding per geladen kilowattuur (kWh) aan te bieden. Die vergoeding komt bovenop de maandelijkse vergoeding voor de daadwerkelijk gemaakte stroomkosten per laadbeurt.

close up lader Pluq
Rotterdam / The Mark Offices

Voor welke bedrijven is Charging as a Service geschikt?

CaaS is met name geschikt voor bedrijven die:

  • Van a tot z willen worden ontzorgd
  • Om welke reden ook geen financiële middelen hebben (of willen vrijmaken) om zelf laadinfrastructuur te realiseren en te managen
  • Liever investeren in hun kernactiviteiten
  • Geen tijd hebben om zich te verdiepen in de technische en juridische aspecten van laadoplossingen
  • Liever zelf geen administratie voeren
  • Geen onderhoudsdienst willen optuigen
  • Beseffen dat het jaren kan duren voordat je je investering hebt terugverdiend

Waarom is Charging as a Service een goede keuze voor bedrijven?

De aanleg, het onderhoud en het beheer van laadstations zijn complexe trajecten die veel tijd en geld kosten. Er is bovendien specifieke kennis vereist. Het rendement van dergelijke investeringen blijkt bovendien beperkt. Beheer- en onderhoudskosten zijn moeilijk in te schatten en vallen vaak hoger uit dan was voorzien. Met CaaS heb je geen last van tegenvallers of planningsstress. Alle risico’s komen voor kosten van de provider. Je ontvangt een gegarandeerde opbrengst per kWh en hebt geen omkijken naar storingen of ander gedoe.

Wat zijn de voordelen van Charging-as-a-Service?

  • Gastvrijheid. Gasten, bezoekers, huurders en medewerkers kunnen hun elektrische voertuigen opladen bij eersteklas-laadstations op jouw parkeervoorziening.
  • Kostenbesparing. Bedrijven besparen op initiële kosten voor aanschaf en installatie, wat ruimte biedt voor investeringen in kernactiviteiten.
  • Gratis schaalbaarheid. Het aantal laadstations kan worden uitgebreid op basis van de behoefte van gebruikers, zonder extra kosten.
  • Gratis expertise. CaaS-providers zoals Pluq bieden technische en administratieve expertise zonder extra kosten voor organisaties.
  • Hoog serviceniveau. Betrouwbare laadstations en een hoog serviceniveau zijn gegarandeerd, met tevreden eindgebruikers als resultaat.
  • Vlekkeloze afhandeling. Maandelijkse vergoedingen voor werkelijke elektriciteitskosten per geladen kWh worden adequaat via selfbilling facturen verwerkt.
  • Gebruikerservaring. Aantrekkelijke laadtarieven en goedwerkende laadstations zorgen voor een positieve gebruikerservaring.
  • Toekomstbestendig. CaaS-aanbieders blijven investeren in technologie-upgrades om de laadinfrastructuur up-to-date te houden.
  • Inzichten uit data. Met behulp van state of the art technologie, optimaliseert Pluq het energiemanagement van de hele locatie.
  • Duurzaamheid en MVO. CaaS draagt bij aan duurzaamheid en wordt een onmisbaar onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Wat zijn de nadelen van het concept?

Feitelijk gezien zijn er geen nadelen. Ondernemers geven alleen aan dat ze een contract van tien jaar lang vinden en sommige bedrijfseigenaren veronderstellen dat ze meer kunnen verdienen aan laadstations als ze ze zelf aanschaffen en gaan beheren. De periode van tien jaar is niet voor niets zo gekozen. De ervaring leert dat het wel zes tot zeven jaar kan duren voordat de investeringen in de installatie en het onderhoud zijn terugverdiend. In die periode moet het aantal laadstations vaak worden opgeschaald, wat weer een nieuwe investering vergt. Ook die neemt een CaaS-provider voor zijn rekening. Wanneer een ondernemer dit zelf wil doen, moet hij er rekening mee houden dat zijn eerste investering nog niet rendeert, terwijl een tweede investering zich aandient. Dat vraagt om goed financieel management.

Conclusie

Charging as a Service is een zorgeloze en kosteneffectieve manier om laadstations te plaatsen, zonder initiële investering. De aanschaf en installatie komen, net als het onderhoud en beheer, voor rekening van de CaaS-aanbieder.

Pluq verbindt Charging as a Service aan haar belofte ‘Charging your Way’. Organisaties kunnen hun wensen kenbaar maken en zijn verzekerd van maatwerk. Ze kunnen beschikken over hoogwaardige laadinfrastructuur en hebben tien jaar lang nergens omkijken naar.