Zegt jouw installateur dat het netwerk de piekbelasting van laadpalen niet aankan?

De capaciteit van het netwerk is een belangrijke parameter. Het is ook een voorname reden waarom installateurs en netwerkbeheerders de aanleg van een laadplein afraden. Vaak onterecht. Want ook met weinig capaciteit is het mogelijk om laadpalen hun werk te laten doen.

Nederland kampt, met name in het noorden, met netcongestie. Door de economische groei is de vraag naar transport van elektriciteit is groter dan het net aankan. Hierdoor kunnen nieuwe bedrijven zich niet altijd vestigen of worden woonwijken niet op het net aangesloten.

Op deze ‘probleemplekken’ zien installateurs het vaak niet zitten om laadpleinen aan te leggen. Ze zijn bang dat de stoppen doorslaan en locaties zonder stroom komen te zitten omdat de vraag het aanbod overstijgt.

Die twijfel is begrijpelijk. Maar zelden terecht. Weinig capaciteit hoeft geen belemmering te zijn om een laadplein aan te leggen. Er zijn verschillende oplossingen om de uitdaging te tackelen.

Smart charging network

Door laadpalen 24/7 met elkaar te laten praten, berekenen ze de beschikbare capaciteit en verdelen die over de laadpalen die worden gebruikt. Komt er een auto bij, dan wordt de stroom opnieuw verdeeld. Deze dynamische manier van slim laden is uitermate geschikt voor locaties waar auto’s lang staan, zodat er genoeg tijd is om de batterij te chargen.

Langzamer laden tijdens piekuren

Op locaties als hotels en restaurants zijn er drukke momenten en minder drukke momenten. Door laadpalen zo in te stellen dat er tijdens piekuren minder kW voorhanden is, voorkom je kritieke piekbelastingen, terwijl de auto’s gewoon opladen en na twee uur genoeg power hebben om enkele honderden kilometers te rijden.

Meer capaciteit aanvragen

Een dikkere kabel met meer transportvermogen of een groter transformatorhuis zijn manieren om meer capaciteit op locaties te krijgen. Met deze oplossingen is veel geld gemoeid, en het is de vraag wie voor de kosten opdraait. Een grotere transformator is meestal voor rekening van de locatie-eigenaar. Er zijn ook slimmere oplossingen denkbaar. Ga bijvoorbeeld na in welke categorie je elektriciteitsaansluiting valt en of er een mogelijkheid bestaat om het vermogen binnen die categorie op te schroeven. Als die mogelijkheid er is, dan zal de netwerkbeheerder aanpassingen moeten doen om het vermogen te realiseren.

Techniek maakt veel mogelijk.

Maar ‘kansen zien’ en ‘creatief denken’ zijn minstens zo belangrijk.

Elke locatie is anders en vraagt om een specifieke oplossing.

Wat de installateur je ook vertelt, ik wil wedden dat jouw locatie de piekbelasting aankan en dat we een innovatief laadplein kunnen realiseren.

Deel dit artikel