ZEGT MEN DAT HET NETWERK DE PIEKBELASTING VAN UW LAADPALEN NIET AANKAN?

Door Pieter Zijlema

charching pluq

Deel dit artikel

De capaciteit van het netwerk is een voorname reden waarom installateurs en netwerkbeheerders de aanleg van een laadplein zekerheidshalve afraden. Ze zijn bang dat uw netwerk de piekbelasting niet aan kan. Vaak niet terecht. Want ook met weinig capaciteit is het mogelijk om laadpalen goed te laten functioneren.

Er was vorig jaar veel ophef rond de terminologie ‘piekvermogen’. Alle zakelijke grootverbruikers van stroom moesten hun piek opgeven, zodat ze dit jaar door hun netbeheerder variabel konden worden belast. Dat was van invloed op de huishouding van uw firma. Want als uw netbeheerder nu denkt dat uw piek 10 kW hoger ligt dan uw daadwerkelijke gebruik, dan lijkt er niet nog eens ruimte voor een laadpaal van 22 kW – terwijl u die graag zou laten installeren.

filip cop xwrv81j2pyq unsplash 1 1024x683 1
Waar ligt de piek voor Belgische firma’s? Foto Filip Cop

In België dreigt nog geen energietekort of congestie. Het netwerk is goed op zijn taak berust. Toch zijn installatie-experten in Vlaanderen, Brussel en Wallonië behoedzaam in hun raadgeving. Ze vrezen kortsluiting of stroomuitval als de vraag het aanbod overstijgt.

De zorg is te verstaan, maar wezenlijk niet altijd terecht. Ook een geringe capaciteit van het bedrijfsnetwerk hoeft de installatie van laadpalen niet te blokkeren.

SMART CHARGING NETWORK

Er zijn allerlei manieren om capaciteitsuitdagingen te tackelen. Door laadpalen onderling gegevens te laten uitwisselen, berekenen ze telkens de beschikbare hoeveelheid stroom, die ze verdelen over de laadpunten waaraan auto’s zijn gestekkerd. Komt er een laadpunt bij in gebruik, dan wordt de stroom opnieuw verdeeld. Deze dynamische wijze van laden heet ‘smart charging’ en is bijzonder geschikt voor sites waar auto’s enige uren staan geparkeerd, zodat hun batterijen voldoende tijd hebben om zich vol energie te zuigen.

LANGZAMER LADEN TIJDENS PIEKEN

Zeker op schone locaties zoals die van hotels en restaurants hebt u te maken met drukke momenten en minder drukke momenten. De lunch en het diner zorgen voor een hoop aanloop, waar zonder twijfel ook gasten tussen zitten die elektrisch naar u toe zijn gereden. Door uw laadpaal zo in te stellen dat er tijdens piekuren minder kW wordt vrijgegeven, voorkomt u kritieke piekbelastingen. De wagens staan gewoon te chargen en na twee uur hebben ze voldoende power om u honderd kilometer of verder te brengen.

MEER CAPACITEIT AANVRAGEN

We hadden al gezegd dat er verschillende manieren zijn om capactiteitsvraagstukken op te lossen. Laadpalen smart afstellen is er eentje van, maar het is natuurlijk ook denkbaar om dikkere kabels met groter transportvermogen te gebruiken of een nieuw transformatorhuis op te bouwen. Zo sorteren we ook voor op eventuele latere uitbreiding van het laadpalenpark op uw site, waar steeds meer gasten en medewerkers met een EV arriveren.

whatsapp image 2023 02 20 at 224817 1 1

Wie draait voor de kosten op?

Een nieuwe transformator komt meestal voor rekening van de locatie-eigenaar. En die krengen kunnen gemeen duur zijn. Daarom hebben we een paar slimme oplossingen verzonnen, die u niets zullen kosten, maar wel positieve impact maken. We gaan deze oplossingen nu in deze blogpost vertellen, want we willen onze concurrentie niet wijzer maken dan ze al is. Wij zorgen ervoor dat u altijd genoeg capaciteit hebt, zelfs als u het aantal laadpunten op uw site gaat verdrie- of verviervoudigen.

TECHNIEK MAAKT VEEL MOGELIJK.

Het is geen geheim dat techniek veel mogelijk maakt. Maar ‘kansen zien’ en ‘creatief denken’ zijn van minstens zo’n grote importantie. Na 13 jaar weten we dat elke locatie een specifieke benadering verlangt. D’r is geen one size fits all. Wat uw installatie-technieker ook zegt, wij denken dat de kans groot is dat uw site piekbelastingen aankan die hoger liggen dan het piekvermogen dat u de netbeheerder hebt verteld. Mocht het zover komen, dan zullen wij met uw netbeheerder overleggen wat we het best kunnen doen, maar we zullen hoe dan ook met elkaar een mooi nieuw laadplein op uw parkingsite realiseren.