Belangrijke overwegingen bij de installatie van laadpalen: Wat je moet weten!

Door Pieter Zijlema

charging-stations pluq

Deel dit artikel

Overweeg je laadpalen op het parkeerterrein van je bedrijf te installeren? Ons advies: vergaar zoveel mogelijk kennis om samen met netbeheerders en installateurs tot de juiste oplossing te komen.

We zijn ruim 13 jaar actief in de energiebranche en merken dat er veel onduidelijkheid is. Facilitymanagers krijgen van installateurs en netwerkbeheerders nog steeds te horen dat ze beter geen laadpalen kunnen laten aanleggen op hun locatie. De redenen lopen uiteen.

  1. Er is te weinig capaciteit
  2. De aanleg en aansluiting op het netwerk zijn te complex
  3. Piekbelastingen leggen de stroomvoorziening op de locatie lam

Kennis van data-uitwisseling

Als je niet goed bent ingevoerd in deze materie, klinken de argumenten plausibel. Maar of ze kloppen, weet je pas na een grondig inspectie. Je moet weten hoe data-uitwisselingen tussen aansluitingen verlopen. Daarnaast is het handig als je enig gevoel hebt voor economische en financiële bespiegelingen. Verder is een zekere mate van creatief denken vereist.

 

Vaak vanuit techniek gedacht

In de laadbranche wordt voornamelijk vanuit techniek gedacht, en dan ook nog vaak in hokjes. Het ene bedrijf heeft verstand van meterkasten, het andere van kabels, en weer een ander van versterkers of verdeelkasten. Er zijn maar weinig mensen en/of bedrijven die het hele, complexe spectrum overzien. Het is dus niet zo gek dat facility-managers van hotels, restaurants, schoolgebouwen, ziekenhuizen, kantoorpanden en andere instellingen de redenering van installateurs en netwerkbeheerders niet kunnen counteren. Ze missen de benodigde kennis.

 

Kan niet, bestaat niet

Met vallen en opstaan is Pluq uitgegroeid tot e-charging expert annex vraagbaak. Vergelijk het met een chirurg. Wie vaak dezelfde operaties verricht, wordt specialist, of zelfs een autoriteit. Je bent in staat om compleze en onverwachte situaties adequaat op te lossen. Gaandeweg leer je ook in scenario’s te denken en ontwikkel je oplossingen waaraan je in het begin nooit zou kunnen denken. Zo hebben we samen met onze vaste installatiepartner op uitdagende locaties – de parkeergarage van Wagenborg Passagiersdiensten in Holwerd (midden in de Waddenzee) en het parkeerterrein bij Dierenpark Amersfoort – laadpleinen gerealiseerd die ‘eigenlijk niet mogelijk waren’.

Bij Pluq zijn we inmiddels van mening dat ‘kan niet’ niet bestaat.

  1. Capaciteitsproblemen los je op met creatief denken. Je kunt de laadintensiteit bijvoorbeeld real time afstemmen op de hoeveelheid capaciteit die voorhanden is.
  2. De aanleg en installatie van laadpalen is zelden te complex. Het vereist scherp denkwerk, een goede voorbereiding, vaklui en een goede planning.
  3. Piekbelastingen zijn goed controleerbaar door de laadpalen afwijkend in te stellen.

Hoe meer kennis je hebt, hoe beter het is. Je kunt je alleen afvragen of jij je daar zelf in moet verdiepen. Het is misschien slimmer om je de vraag te stellen of je laadpalen wilt hebben op je parkeerterrein.

Is het antwoord ‘ja’, dan kan je kosteloos gebruikmaken van onze kennis en adviezen.


Second opinion?

Heb je laadpalen op je parkeerterrein en overweeg je een paar extra laadstatiosn aan te schaffen? Of wil je van provider wisselen? 
Vraag Pluq dan om een second opinion!

Misschien is Charging as a Service een fantastische optie voor je.

Stuur een mail naar info@pluq.eu en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.