Het bedrijf van de toekomst heeft zakelijke laadpalen

bedrijf van de toekomst met EV-laadpunten

Deel dit artikel

Het bedrijf van de toekomst is een mix van technologische vernieuwing, duurzaamheid en aanpassingsvermogen. Zo’n bedrijf speelt soepeltjes in op de vragen en uitdagingen die de maatschappij, het milieu en de economie voor hem in petto hebben. Hoewel er geen blauwdruk bestaat, heeft het bedrijf van de toekomst hoe dan ook zakelijke laadpalen voor elektrische voertuigen.

Vooropgesteld, geen bedrijf zal hetzelfde zijn.

Maar met de toekomst in het vizier, zijn wel een paar algemene trends te ontdekken.

  1. Duurzaamheid wordt kernwaarde
  2. Recycling, hergebruik en afval verminderen krijgen meer aandacht
  3. Technologie en automatisering worden nóg bepalender
  4. Medewerkers komen vanuit de hele wereld
  5. Maatschappelijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid nemen toe
  6. EV-laden is een vanzelfsprekendheid

Door de toename van elektrische voertuigen is meer laadinfrastructuur nodig om iedereen mobiel te houden. Hoewel Nederland het in vergelijking met veel Europese landen bijzonder goed doet (660.000 laadpunten – begin 2024), is de markt van elektrisch laden allesbehalve verzadigd. Voor bedrijven biedt dit nieuwe kansen. Hun parkeerterreinen zijn onmisbaar om een adequate laadinfrastructuur te realiseren.

Steeds meer werkgevers spelen in op deze ontwikkelingen. Ze schakelen zelf vaak over op een elektrisch wagenpark en als dat niet zo is, zoeken ze naar volwaardige oplossingen om de vraag naar laders van medewerkers en klanten te matchen. Het bedrijf van de toekomst kan niet zonder eigen laadplein.

Tevredenheid van werknemers

Medewerkerstevredenheid is belangrijk voor werkgevers. Als werknemers niet gelukkig of tevreden zijn met hun werkplek, daalt hun productiviteit en betrokkenheid, en dat wil je natuurlijk niet. Doordat het maatschappelijk- en klimaatbewustzijn wereldwijd toenemen, verwachten steeds meer mensen dat werkgevers het goede voorbeeld geven. Laadplekken voor de EV’s van personeel zijn een mooie geste. EV-rijders willen immers het liefst op locaties laden waar ze (langere tijd) moeten zijn. Door medewerkers toe te staan op het werk te laden, houden die meer tijd over voor leuke dingen omdat ze op weg naar huis niet nog een half uur aan de snellader hoeven hangen.

Laadpalen stellen medewerkers tevreden

De ecologische footprint van zakelijke laadpalen

Transportemissies zijn de op twee na grootste bron van broeikasgassen en goed voor 17% van de totale uitstoot. De uitstoot is de afgelopen 30 jaar met meer dan 60% gegroeid en als deze groei doorzet, is het niet meer vol te houden.

De uitstoot van het woon-werkverkeer is een punt van aandacht. Woensdag 13 maart verscheen op nu.nl het nieuws dat de uitstoot van mobiliteit met 2 procent is toegenomen. Transport zorgt nu voor een vijfde van de nationale uitstoot. Er moet dus iets gebeuren. Bedrijven die hun parkeervoorziening van zakelijke laadpalen voorzien, motiveren medewerkers en bezoekers over te schakelen van benzine naar elektrisch. Hoe meer mensen dit voorbeeld volgen, hoe kleiner de ecologische voetafdruk van een organisatie (en een land) wordt.

Volgens berekeningen zou het gebruik van 100% elektrische auto’s de uitstoot van broeikasgassen met 6% verminderen. Door zonne-energie te integreren in het laadsysteem kan zelfs netto-nul-woon-werkverkeer worden gerealiseerd. Het is een stap op weg naar CO2-neutraliteit en een inspirerende manier om duurzaamheid te bevorderen. Zo helpt de parkeervoorziening zelfs mee om een BREEAM-NL-certificaat voor gebouwen in de wacht te slepen. Met dit keurmerk van duurzaamheid toon je niet alleen je MVO-aspiraties toont, maar verhoog je ook de waarde van je locatie.

Voor veel organisaties is de implementatie van zakelijke laadpalen een behoorlijke uitdaging. Ze zien verschillende obstakels die hen ervan weerhouden om mobiliteit te elektrificeren en hun bedrijf klaar voor de toekomst te maken.

We krijgen ook veel vragen.

  • Heb ik genoeg vermogen gecontracteerd om snelladers te plaatsen?

Dat zullen we moeten uitzoeken. Als er genoeg capacteit is, kunnen we zonder meer snelladers plaatsen. Maar dat doen we alleen als ze functioneel zijn. Check dit artikel. Wij plaatsen laadstations die passen bij een locatie en de laadbehoefte(n) van EV-rijders. Voor locaties waar veel mensen een half uur of een uur zijn, zijn snelladers een optie. Voor plekken waar mensen twee uur of langer moeten of willen zijn, zijn ‘gewone’ laadstations een prima keuze. We werken met drie typen laders: 22kWh (Plug Convenience, 30kWh (Pluq Booster) en >100kWh (Pluq Hyper Speed). In alle gevallen kunnen eindgebruikers zorgeloos naar hun volgende bestemming rijden, zonder tijd of geld te verspelen aan de kant van de snelweg.  

type laadstations

Een punt van aandacht: de snelheid waarmee EV’s laden heeft niet alleen met het type laadstation te maken, maar ook met het vermogen van het batterypack in de auto. Snelladen wil dus niet altijd zeggen dat de batterij in no-time vol is. 

  • Wat kost laadinfra?

Die vraag is vrij lastig te beantwoorden. Wat kost een vakantie? De kostprijs hangt van veel verschillende factoren af. Een snellaadstation van 130kW kost ruim 90.000 euro. En dan komt de installatie daar nog bovenop. Een AC-lader is goedkoper. Maar ook daarvan kan de installatie behoorlijk in de papieren lopen. Graafwerk, aanschaf en aanleg stroomkabels, eventuele verdeelkast, aansluiting op meterkast, bestrating… Om je enig houvast te geven hebben we een artikel geschreven waarin we de kosten van leasen, kopen en ‘alles uit handen geven’ (charging as a service) met elkaar vergelijken. Want om eerlijk te zijn over kosten, moet je ook de opbrengsten berekenen. In het artikel hebben we drie jaar als uitgangspunt genomen. Veel adviseurs beweren namelijk dat een investering in laadstations zich in drie jaar terugbetaalt. Oordeel zelf.

  • Wat gebeurt er in geval van storingen?

Dat is een goede vraag. De kwaliteit van laadstations wisselt. De ene lader is storingsgevoeliger dan de ander. Als beheerder of eigenaar van een parkeervoorziening wil je natuurlijk dat laders het altijd doen, zodat EV-bestuurders met een bijna leeg accupakket niet voor een kapot laadpunt komen te staan. (De nachtmerrie van iedere e-mobilist). Om storingen op te lossen hebben wij een eigen storingsdienst in het leven geroepen. Naast het feit dat we onze laadpunten 24/7 monitoren, zijn we ook 24 uur per dag bereikbaar. Als onze technische dienst de storing niet remote kan verhelpen, staan we zo snel mogelijk bij de paal om het euvel te verhelpen. Jij wilt geen gedoe, wij willen geen gedoe. Daarom nemen we alle kosten en risico’s voor onze rekening. “Ons partnership verplicht ons om elke dag die extra stap te zetten en onder alle omstandigheden commitment te tonen. Wanneer meer laadpunten nodig zijn, zorgen wij ervoor dat ze komen. We schalen kosteloos op, omdat wij graag met onze klanten meegroeien. Er is niets zo slecht als slechte service”, zegt commercieel directeur Tom de Kort van Pluq.

Een slimme mix

Het bedrijf van de toekomst is een mix van innovatie, duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid, met smart charging laadstations als noodzakelijke ondersteuning. EV-laadstations op werkplekken ondersteunen de transitie naar groene mobiliteit en verminderen de uitstoot van broeikasgassen. Medewerkers en klanten vinden duurzaamheid een belangrijk thema en waarderen de aanwezigheid en het gemak van laders. Het bedrijf van de toekomst integreert EV-laden met slimme netwerktechnologie, waardoor het opslaan van renewable energie in batterijen en de terugverkoop van stroom (zon of wind) aan het net mogelijk is.

Het bedrijf van de toekomst heeft dus een Parkeerterrein van de Toekomt.

Hoe dat eruit ziet lees je hier.

.