Kan een bedrijf een investering in laadpalen binnen drie jaar terugverdienen?

Door Pieter Zijlema

calculation

Deel dit artikel

 

De terugverdientijd van een investering in laadpalen is een hot topic. Als organisatie wil je weten waar je aan toe bent voordat je in een laadoplossing investeert. Aanbieders van laadpalen zeggen ook allemaal iets anders. De een beweert dat je de investering binnen drie jaar terugverdient en volgens de berekening van een ander gaan er minstens zes jaar overheen voor je rendement ziet.

De belangen van de aanbieders lopen uiteen, en daarmee de adviezen. Een laadpaalproducent wil laadpalen verkopen. Een lease-bedrijf heeft belang bij een verhuur-constructie en Charging as a Service-expert zoals Pluq biedt ze gratis aan.

Welke optie is voor bedrijven de voordeligste?

In de alledaagse praktijk horen en lezen we vaak dat adviseurs beloven dat de aanschaf en installatie van elektrische laadpalen binnen een paar jaar zijn terugverdiend. Het advies is vaak gebaseerd op nattevingerwerk. Of en wanneer de investering zich terugbetaalt hangt namelijk van veel verschillende factoren af.

Laten we bij het begin beginnen. Om een eerlijke rekensom te kunnen maken, moet je het doel definiëren. Dat betekent dat je antwoord op de volgende vragen moet formuleren.

  1. Waarom wil je laadpalen op je parkeerterrein?
  2. Wat wil je ermee bereiken?
  3. Hoeveel laadpalen denk je nodig te hebben?
  4. Waar komen ze te staan?
  5. Hoe zie jij de toekomst van mobiliteit?
  6. Hoe duurzaam wil jouw organisatie zijn?

Als je deze vragen hebt beantwoord, beland je bij praktische kwesties, zoals de prijs van de laadpaal die je voor ogen hebt. Welke prijs rekent de installateur voor de installatie van de laadinfrastructuur? Moeten er aanpassingen worden gedaan aan het elektriciteitsnetwerk van je organisatie om de laadpalen te kunnen aansluiten? Kun je er solar op aan sluiten? Wil je investeren in zonnepanelen, of ben je bang dat je die investering niet terugverdient?

Je begrijpt het al: de rekensom is complexe materie.

Laten we alle aspecten punt voor punt afgaan. Zodat je zelf kan uitrekenen wat de terugverdientijd is van een investering in laadpalen.

De aanschaf van laadpalen

Laadpalen zijn er in talloze vormen en maten. Bovendien varieert de kwaliteit. In laadpalenland mag je stellen dat de duurdere exemplaren van betere kwaliteit zijn en dus minder storingsgevoelig, wat een positief effect heeft op het onderhoud. Hoe vaker een paal buiten werking is, des te hoger je onderhoudskosten worden: 500 euro voor een reparatie ben je zomaar kwijt. En voordat je dat geld hebt terugverdient, ben je echt weer een tijd verder.

Voor een goede laadpaal, met dubbele aansluiting (twee laadpunten), ben je al snel 3500 euro kwijt. Wil je er tien, dan zit je op een investering van 35.000 euro. Dan praten we over laders met maximaal 22 kilowatt. De prijs van snelladers ligt een stuk hoger.

De installatie van laadpalen

De installatie kan een black box zijn. Veel hangt af van de expertise van de installateur en zijn of haar manier van werken. Als het parkeerterrein honderd meter van de meterkast verwijderd is, is het sowieso een kostbare aangelegenheid. Kabels zijn duur, net als het graafwerk, de bevestiging van kabelgoten (in parkeergarages) en de aansluiting op de meterkast. Herbestrating is eveneens een kostenpost om rekening mee te houden.

Het loont om offertes bij verschillende partijen op te vragen en met elkaar te vergelijken. Je begrijpt vast dat het voor ons nu onmogelijk is om te berekenen wat de installatie en aanleg van laadpalen op jouw parkeerterrein kost. Er is geen vaste formule voor.

Om je een indicatie te geven: wij rekenen met bedragen tussen de 50.000 en 70.000 euro voor de installatie van tien laadpalen. Die komen dus bovenop de prijs voor de laadpalen van jouw keuze.

Een totaalbedrag van honderdduizend euro is bepaald geen uitzondering.

Het onderhoud van laadpalen

Een elektrische laadpaal is een relatief nieuw product. Hoe de paal zich op lange termijn gedraagt, is niet of nauwelijks bekend. Fabrikanten geven doorgaans 3 jaar garantie. Wat daarna gebeurt, moet je afwachten.

We weten inmiddels welke laadpalen goed en minder goed presteren. Wij zijn door schade en schande wijs geworden. Als een paal het niet doet, levert-ie geen geld op. Daarom maken wij veelvuldig gebruik van Alfen-laadpalen. Andere merken kunnen natuurlijk ook goed hun werk doen. Lees bij de aanschaf in elk geval de kleine lettertjes. Niet alle storingen vallen namelijk onder de garantie. Problemen met betalingssoftware en de kaartlezer zijn bijvoorbeeld voor eigen rekening. Zoals we al schreven: het inhuren van een storingsmonteur kost al snel 500 euro.

Gaat een laadpaal na 5 jaar stuk, dan is vervanging van het apparaat een extra kostenpost om rekening mee te houden.

Problemen met ondergrondse bekabeling zijn nog veel kostbaarder. Maak daarover goede afspraken met de installateur. Wie is waar voor verantwoordelijk?

De opbrengst van laadpalen

Tegenover kosten staan natuurlijk opbrengsten. Je kunt per geladen kWh een opslag doorrekenen. Die mag je zelf bepalen. In de opslag verdisconteer je in elk geval de aanschaf- en installatiekosten plus de winst die je wilt maken. Een opbrengst van tien cent per geladen kWh is een redelijk bedrag

Is dit voldoende om je investering terug te verdienen?

Een middenklasse EV heeft een accupakket van ongeveer 60kwh. Via een 22kW-laadpaal duurt het 3 tot 4 uur om ‘m vol te taken. 60kWh x 0,10 euro = 6 euro per laadbeurt.

Hoe intensief zullen jouw laadpalen worden gebruikt? Staan auto’s de hele dag stroom te tanken of zijn de laadpunten ‘slechts’ twee uur per dag bestekkerd? Hoe minder kilowatturen geladen worden, des te langer het duurt voordat je de investering terugverdient.

Het resultaat

Vanwege de vele risico’s en de variabelen (we hebben het nog niet gehad over de administratie die je moet opzetten), leert de ervaring dat je de investering na 5 of 6 jaar hebt terugverdiend. Tenminste, als de paal niet kapot gaat. Om een goede businesscase te maken heb je geduld en een lange termijnvisie nodig.

Over een paar jaar veranderen de regels voor lease-auto’s. Dan komen er ineens een heleboel extra elektrische voertuigen bij. Om al deze auto’s mobiel te houden, zijn extra laadpunten nodig. Heb je dan de financiële ruimte om nog eens enkele tienduizenden euro’s vrij te maken om het aantal laadpalen op te schalen?

Grootste winst van laadpalen

De grootste winst is het feit dat je laadpalen aanbiedt, zodat bezoekers een extra reden hebben om hun EV of hybride op jouw locatie te parkeren. Of en wanneer je de investering terugverdient, zal de toekomst uitwijzen

Als je op zeker wilt spelen, kun je natuurlijk altijd gebruik maken van Pluqs kosteloze laadoplossingen. Je betaalt niets en deelt mee in de opbrengst (2 cent per kWh). Alle kosten zijn voor onze rekening. Wij lopen dus het risico en jij bent volledig ontzorgd.

Wat is zo’n stressvrije, duurzame toekomst je waard?