Zegt jouw installateur dat het netwerk de piekbelasting van laadpalen niet aankan?

Door Pieter Zijlema

charching pluq

Deel dit artikel

Installateurs en netwerkbeheerders raden de aanleg van meerere laadpalen op parkeerterreinen soms af. Ze zijn bang dat het netwerk de belasting niet aankan. Hun vrees is vaak ongegrond. Want zelfs met weinig capaciteit kunnen laadpalen hun werk doen en batterijen van auto’s opladen.

Nederland kampt in verschillende regio’s met netcongestie. Door de economische groei is de vraag naar transport van elektriciteit groter dan het net aankan. Hierdoor kunnen nieuwe bedrijven zich niet altijd vestigen op de plek van hun dromen of worden nieuwe woonwijken niet op het net aangesloten.
In deze probleemregio’s zien installateurs het vaak niet zitten om laadpleinen aan te leggen. Ze zijn bang dat de stoppen doorslaan en locaties zonder stroom komen te zitten omdat de vraag het aanbod overstijgt.
Die twijfel is begrijpelijk. Maar vaak niet terecht. Weinig capaciteit hoeft geen belemmering te zijn om toch een laadplein aan te leggen. Er zijn verschillende oplossingen om deze uitdaging te tackelen.

 

1. Smart charging network

Door kwalitatief hoogwaardige laadpalen 24/7 met elkaar te laten communiceren, berekenen ze de beschikbare capaciteit en verdelen ze die over de laadpalen/laadpunten die worden gebruikt. Komt er een auto bij, dan wordt de stroom opnieuw verdeeld. Deze dynamische manier van laden noemen we ‘smart charging’ en is zeer geschikt voor locaties waar auto’s lang staan (hotels, restaurants, parkeerterreinen van bedrijven en kantoren, ziekenhuizen, pretparken), zodat er genoeg tijd is om de batterij met energie te vullen.

<tekst gaat verder onder foto>

whatsapp image 2023 02 20 at 224817 1 1
Slimme laadoplossingen voorkomen problemen. Foto: John Cameron / Unsplash

2. Langzamer laden tijdens piekuren

Met name hotels en restaurants hebben dagelijks te maken met pieken en dalen, ofwel drukke en minder drukke momenten. Door laadpalen zo in te stellen dat tijdens piekuren minder kilowatt voorhanden is, voorkom je kritieke piekbelastingen, terwijl de batterijen van de voertuigen gewoon opladen en na twee uur genoeg power hebben om 120 kilometer of meer af te leggen.

Lees ook: Waarom kantoren binnenkort (veel) meer laadpalen nodig hebben.

 

3. Meer capaciteit aanvragen

Een dikkere kabel met meer transportvermogen of een groter transformatorhuis zijn manieren om meer capaciteit op locaties te krijgen. Met deze oplossingen is meestal veel geld gemoeid. En het is de vraag wie voor de kosten opdraait. Wij nemen nagenoeg alle kosten voor onze rekening, maar wij zijn niet verantwoordelijk voor de het bestaande netwerk. Wij betalen de kosten die met de aanschaf, aanleg en aansluiting gemoeid zijn, maar wanneer een grotere transformator nodig is, komt die voor rekening van de locatie-eigenaar. Maar… we denken natuurlijk wel met je mee. Want als meer transportvermogen noodzakelijk is, zijn ook andere, misschien wel slimmere oplossingen denkbaar dan een nieuw transformatorhuis. Zo is het interessant om na te gaan in welke categorie jouw elektriciteitsaansluiting valt en of het mogelijk is om het vermogen binnen die categorie op te schroeven. Als dat zo is, dan zal de netwerkbeheerder aanpassingen moeten doen om het (beloofde) vermogen te realiseren en zijn de kosten voor hem en niet voor jou.

4. kansen zien en creatief denken

Het is geen geheim dat techniek veel mogelijk maakt. Maar ‘kansen zien’ en ‘creatief denken’ zijn net zo belangrijk. Na 13 jaar weten we dat elke locatie om een specifieke benadering vraagt. In dit métier is er geen one size fits all. Wat een installateur ook zegt, wij denken dat de kans groot is dat uw parkeerterrein of -garage verwachte piekbelastingen aankan. Kan niet, bestaat niet, is ons parool. Samen komen we tot toekomstbestendige oplossingen die u in 99 van de 100 gevallen niets zullen kosten.