De toenemende behoefte aan laadstations op kantoren: ontdek waarom het aantal laadpalen snel stijgt

Door Pieter Zijlema

pluq office-charging

Deel dit artikel

Elektrisch rijden wordt per dag populairder. Veel lease-auto’s hebben al een stekker. Om ze mobiel te houden hebben kantoren snel meer laadpalen nodig. Maar kantooreigenaren hebben meer redenen om in actie te komen en een laadinfrastructuur op hun parkeerterrein of in de parkeergarage te laten installeren.

De dynamiek in de vastgoedbranche is groot. Werkgevers en eigenaren van gebouwen krijgen steeds vaker de vraag wat zij doen om de klimaatverandering af te remmen.

‘Elektrisch rijden’, zou een passend antwoord zijn.

Elektrische voertuigen (EV) zijn in trek bij werknemers. Als ze een lease-auto mogen uitzoeken, valt hun keuze vaak op een volledig elektrisch of hybride-model. Volgens onderzoek van leasebedrijf ALD Automotive liggen daar verschillende redenen aan ten grondslag.

  • Milieuoverwegingen (30%)
  • Elektrisch rijden is de toekomst van mobiliteit (20%)
  • Kostenbesparing (14%)

(Daartegenover staan twee redenen om niet elektrisch te gaan rijden: hoge leasekosten (21%) en de fiscale bijtelling (20%), maar die laten we hier even buiten beschouwing 😉).

Zakelijke rijders in NL hebben nog alle vrijheid om een nieuwe lease-auto te kiezen. Vanaf 2025 is de keuze beperkt tot elektrische modellen, maar in 2030 moeten alle nieuwe auto’s op de Nederlandse markt elektrisch zijn. Dat lijkt ver weg, maar zeven jaar zijn voorbij voor je er erg in hebt. En 2025 begint bij wijze van spreken morgen al. Er is haast geboden om klimaatdoelstellingen te realiseren en elektrisch rijden speelt hierin een belangrijke rol.

untitled design
Laadstations maken een werkgever aantrekkelijker om voor te kiezen.

HOE GAAN KANTOREN OM MET ELEKTRISCH LADEN?

Prognoses wijzen uit dat 65 procent van alle auto’s in Nederland binnen nu en tien jaar elektrisch zal zijn. In absolute aantallen zijn dat er 6,3 miljoen! De groei is inmiddels ingezet. Het aantal EV’s steeg vorig jaar explosief. Eind 2022 was Tesla voor het eerst de meest verkochte auto in Europa. De trend zet in 2023 door. Elektrisch rijden verovert de harten van automobilisten. Om alle elektrische auto’s en route te houden, zal de vraag naar oplaad-faciliteiten sterk toenemen.

Met de dag wordt de kans groter dat medewerkers en/of klanten met een EV naar kantoor komen en daar om laadstations vragen. En de kans is nóg groter dat jong talent (de droom van elk ambitieus bedrijf) al in een EV rond tuft. Jeugdige generaties hebben elektrisch rijden omarmd. Uit het onderzoek van ALD wordt duidelijk dat oudere generaties hen op de voet volgen. De meerderheid van de werknemers wil dat bedrijven iets doen om klimaatverandering te vertragen en de wereld leefbaar te houden. Kantoren zonder MVO-beleid raken uit de gratie.

office charging parking 1024x576 1
Het aantal EV’s neemt versneld toe. Foto: Michael Fousert

LAADSTATIONS ZIJN STRAKS ONMISBAAR

Praktisch gezien, zijn laadpalen onmisbaar voor kantoren. Eigenlijk is er geen reden te bedenken waarom je er geen zou laten installeren. In de Verenigde Staten zijn laadoplossingen al onderdeel van strategieën om getalenteerde medewerkers te recruiteren, terwijl de elektrificatie van mobiliteit in Nederland veel sneller verloopt dan in de VS. En toch zal er een tandje bij moeten. Want in stedelijke gebieden ervaren werknemers dat er niet genoeg oplaadpunten in de buurt van hun huis zijn. Voor hen is de parkeerplaats op kantoor de ideale laadplek.

Een studie van EVBox en marktonderzoeksbureau Ipsos laat zien dat 61% van de EV-rijders de auto graag op het werk zou willen opladen. Het onderzoek suggereert zelfs dat bedrijven die laadstations en elektrische auto’s voor werknemers beschikbaar stellen, de transitie naar emissievrij-rijden kunnen versnellen en aantrekkelijker zijn voor potentiële werknemers.

GEEN GELD OF TIJD VOOR AANSCHAF EN INSTALLATIE?

Momenteel rijden er 1,2 miljoen zakelijke leaseauto’s in Nederland. Bijna 9% is elektrisch. De komende jaren stijgt dat percentage met tientallen procenten. Om de transitie te versnellen zijn in elke parkeergarage en op elk parkeerterrein laadpalen nodig. Een laadinfrastructuur vraagt om een substantiële investering. Wanneer kantooreigenaren dit geld niet willen of kunnen vrijmaken, is Charging as a Service een slimme oplossing. Charging-as-a-Service-specialist Pluq levert de laadpalen, installeert ze en verzorgt tien jaar lang het onderhoud.

Het project kost jouw organisatie niets en je hebt nergens omkijken naar. Je hoeft geen administratie op te tuigen om alle transacties bij te houden. Je hoeft geen installateur te bellen (en te betalen) om storingen te verhelpen. Je hoeft niet in actie te komen als iemand een laadpaal per ongeluk ondersteboven rijdt en je hoeft geen geld vrij te maken als meer laadstations nodig zijn.

Aan de financiële kant kun je ervoor kiezen om:

  • Mee te delen in de opbrengst
  • Jouw deel van de opbrengst af te staan aan een goed doel: KWF, Kika of het Ronald McDonald Kinderfonds
  • Iedere gebruiker hetzelfde tarief te laten betalen
  • Medewerkers tegen een aangepast tarief te laten opladen

LAADSTATIONS MAKEN LOCATIES ZICHTBAARDER

Laadpalen verduurzamen de reputatie van een kantoor. Door medewerkers en klanten oplaadfaciliteiten aan te bieden, maak je duidelijk dat je niet vanaf de zijlijn blijft toekijken, maar actie onderneemt om de energietransitie een handje te helpen.

Via laadstations zijn kantoorcomplexen op platforms als Google Maps of Waze beter zichtbaar en makkelijker bereikbaar. Zo vergroten kantoren hun online aanwezigheid en aantrekkelijkheid. Nieuwe huurders zullen direct geïnteresseerd zijn als er ruimte vrijkomst.

(Gratis) laadstations voor elektrische auto’s zijn voor kantoorgebouwen in feite een no-brainer. Zeker met het oog op de toekomst. Ze kosten niets en leveren veel voordeel op. Charging as a Service wordt voor kantoren en bedrijven een steeds populairder en essentiëler onderdeel van een duurzame toekomst, vooral nu de vraag toeneemt en investeringen zo groot worden dat je ze als zelfstandige organisatie nauwelijks terugverdient.