Vergroot het gemak en voorkom tijdverspilling met slim opladen van je elektrische auto

Door Pieter Zijlema

Kind in elektrische auto over energietransitie

Deel dit artikel

Kinderen weten het al. Slim opladen van eleketrische auto’s gaat niet over techniek, maar over tijdmanagement, kostenbesparing en een duurzame mindset.

Kinderen hebben namelijk geen last van het verleden. 
High tech is doodnormaal. Ze geven niks om de energietransitie. Wat hen betreft heeft die al plaatsgevonden.

Een auto heeft een stekker.
Punt.

Dat is natuurlijk een tikkeltje kort door de bocht, maar voor veel kinderen zijn elektrische auto’s de manier waarop ze zichzelf zullen voortbewegen als ze hun rijbewijs hebben gehaald.

Elektrisch rijden is hun standaard en onlosmakelijk verbonden met duurzaamheid.

Volgens The Intergovernmental Panel on Climate Change is de wereld goed op weg. In feite hoeft er helemaal niet zo veel te veranderen om de opwarming van de aarde in toom te houden. We moeten alleen een paar hardnekkige gewoonten afleren om de klimaatdoelstellingen te halen. 

Benzine tanken is daar een van. “We moeten af van fossiel“, zei Wopke Hoekstra, de nieuwe klimaatman van de Europese Commissie in december 2023. “Punt uit.”

De meeste mensen zijn daar inmiddels wel van overtuigd. De oplossingen liggen ook voor de hand, maar op de een of andere manier maken we het onszelf niet makkelijk.

De toekomst van mobiliteit wordt af en toe onnodig complex. Terwijl de meeste autofabrikanten ‘de elektromotor’ tot de nieuwe standaard voor mobiliteit hebben gekroond, blijven andere partijen vragen opwerpen:

Moeten we niet voor bio-fuel kiezen? Of voor solar? Waterstof? Ammoniak?

We zijn geneigd om ons telkens opnieuw te verliezen in nieuwe technologieën en bedenken steeds weer een reden om niet te doen wat nodig is en haast te maken met de energietransitie.

We moeten mobiliteit zo snel mogelijk toekomstbestendig maken. 

Door elektrisch te gaan rijden en slim op te laden.  

Smart Charging dus.

Smart charging is het buzzword van 2023

Smart Charging (slim opladen) is een buzzword. Onze accountmanagers horen het vaak. De meeste vragen van onze klanten gaan op er dit moment over.

– Wat is smart charging?

– Is smart charging een goed idee voor onze organisatie?

– Wat is slimmer? Investeren in onze core business of in laadstations?

– Voorkomt smart charging piekbelastingen?

– Lopen onze dagelijkse werkzaamheden gevaar met de komst van laadstations op ons parkeerterrein?

– Wie kan ons helpen bij het installeren, onderhouden en beheren van een slimme laadinfrastructuur?

Lees dit artikel er maar eens op na: Smart Charging: hoe slim opladen het rendement van bedrijven verhoogt

Smart Charging in aanleg op bedrijvenpark in Boxtel.

Uit de gesprekken blijkt dat Smart Charging wordt gezien als oplossing voor piekbelasting. Piekbelasting is de grote schrik van veel ondernemers en facilitymanagers. Piekbelasting kan immers leiden tot stroomuitval. Om dat te voorkomen willen ze liever geen laadinfra op hun locatie. Doordat medewerkers, bezoekers en huurders van kantoorpanden juist wel laadstations op het parkeerterrein willen hebben, zitten ze in een squeeze en zijn ze zich gaan verdiepen in de materie.

Smart Charging in die zoektocht het toverwoord. Ze koppelen het begrip vrijwel automatisch aan hightech innovaties als ‘pratende laadstations’ en load balancing. (Anders gezegd: je hebt een X-hoeveelheid stroom tot je beschikking en die verdeel je op een intelligente manier over alle laadpunten waaraan auto’s staan te ‘tanken’, zodat de stoppen van je meterkast niet doorslaan).

En het klopt. Smart Charging is een van de manieren om piekbelastingen te voorkomen. Maar eigenlijk is de techniek een commodity. Dankzij chips, data en digitalisering kunnen we nog veel meer oplossingen ontwikkelen die calamiteiten voorkomen en alle zorgen rondom het laden van elektrische auto’s wegnemen.

 1. We kunnen ervoor zorgen dat de ene auto meer stroom krijgt dan de andere omdat-ie bijvoorbeeld eerder moet vertrekken of meer kilometers moet afleggen.
 2. We kunnen ervoor zorgen dat we, over een dag bekeken, bijna 3x zoveel stroom in de batterijen van elektrische voertuigen kunnen ‘stoppen’ dan installateurs en netwerkbeheerders vermoeden.
 3. Op basis van data over laadgewoonten, zijn we in staat om het gedrag van eindgebruikers te ‘voorspellen’, zodat we laadpunten van afstand kunnen instellen om het laadproces te optimaliseren. 

Nu zijn we op het punt beland, waar Smart Charging écht slim wordt en een nieuwe betekenis krijgt. In onze perceptie gaat Smart Charging namelijk over:

 • Gemak
 • Waarde toevoegen
 • Een nieuwe mindset

Waarom?

Iedereen is druk.

Mensen komen tijd tekort.

Dan is het slim om je elektrische auto op te laden op plekken waar je moet of graag wilt zijn. Dat bespaart je tijd en stress. Onderzoekers concluderen niet voor niets dat werknemers van bedrijven hun EV het liefst op het werk opladen. 

Wij begrijpen dat volkomen. Het is fijn om je tijd efficiënt in te delen, zodat je tijd over houdt om iets leuks met je kinderen te doen, met je geliefde of met vrienden. Het geeft rust om de batterij van je auto op te laden tijdens de bezoeken die je aflegt – tijdens een zakenlunch, een vergadering, op de manege, de sportclub, het museum, de dierentuin of waar je ook bent.

Gelukkig beginnen steeds meer organisaties ook het nut en voordeel van #destinationcharging in te zien. 

Om het aantrekkelijk te maken, installeert Pluq de laadinfrastructuur gratis voor niets, en nemen we alle risico’s voor onze rekening.  

 • Je hoeft dus nergens in te investeren.
 • Je hebt geen stress van onderhoud, storingen of defecten.
 • Je hoeft geen administratie op te tuigen om alle transacties te verwerken.
 • Je hebt geen zorgen dat het netwerk de stroomvraag niet aankan.

Zodra een storing optreedt, lossen wij die op. Dat is in namelijk ook in ons belang; als een laadstation niet werkt, verdienen we onze investering niet terug. 

Wat ook smart is

Dankzij gratis laadstations verhogen bedrijven hun omzet en gastvrijheid en verlagen ze hun CO2-voetafdruk. Een laadinfrastructuur is een aanwinst voor bezoekers en werknemers. Hun tevredenheid voedt jouw imago. 

Verder deel je mee in de opbrengst van onze laadstations.

En wie denkt dat onze tarieven hoog zijn, zit ernaast. Dat zijn ze niet.

Sterker, een aantrekkelijk tarief is een essentieel onderdeel van ons ‘smart-charging-as-a-service-concept’.

Hoge tarieven passen niet in onze filosofie om elektrisch rijden voor iedereen aantrekkelijk en toegankelijk te maken

Check: De brief van Pieter.

Een van onze klanten heeft een Tesla snellaadstation op zijn terrein. Hij merkte dat mensen daar alleen op af kwamen om te laden. De bestuurders bleven in hun auto zitten en kwamen niet in zijn restaurant. Dus wilde hij onze AC-laadoplossing (22kWh) toevoegen aan zijn aanbod. 

Het resultaat? 

Mensen komen nu zijn restaurant binnenwandelen, drinken koffie, genieten van een lunch en geven geld uit. Zonder een euro te investeren, realiseert de ondernemer een prettig rendement en opereert hij duurzamer. 

Is dat slim of niet?

Zo voegt Smart Charging waarde toe

Wanneer klanten een dynamisch energiecontract hebben, zijn we zelfs in staat om de prijs voor gebruikers positief te beïnvloeden door de batterij meer stroom te geven als de prijs laag is en minder stroom als de prijs hoog is. De batterij is uiteindelijk net zo vol, maar de eindgebruiker is goedkoper uit. 

Smart Charging laadstations van Pluq

Door aantrekkelijke tarieven in rekening te brengen zullen organisaties aantrekkelijker zijn voor medewerkers, gasten en bezoekers die straks allemaal elektrisch rijden. 

Lees maar eens waarom slimme hotels nu al gratis laadstations hebben.

Smart Charging gaat dus niet alleen over techniek. 

 • Het gaat over tijdmanagement – zodat je meer tijd overhoudt voor dingen die er echt toe doen. 
 • Het gaat over geld verdienen zonder te investeren
 • Het gaat over energie tanken tegen gunstige tarieven

Maar het gaat vooral om een andere mindset, een andere manier van denken en DOEN. 

We kunnen vandaag de wereld al leefbaarder maken door af te stappen van wat we altijd hebben gedaan.

Het is vrij eenvoudig.

Go electric.  

Laad smart op. 

Doe het gewoon. 

Just Pluq it.

Onze kinderen weten al niet beter.

BE SMART!!!!

Bestel je laadstations