Slim Laden: meer tijd voor leuke dingen

Door Pieter Zijlema

Slim laden: leuke dingen doen met je kinderen

Deel dit artikel

Kinderen weten het al: slim laden van elektrische auto’s gaat niet over techniek, maar over tijdmanagement, kostenbesparing en een duurzame mindset.

Kinderen hebben geen last van het verleden. 
High tech is doodnormaal. Wat hen betreft heeft de energietransitie al plaatsgevonden.

Een auto heeft een stekker.
Punt.

Voor veel kinderen zijn elektrische auto’s de manier waarop ze zichzelf gaan voortbewegen als ze hun rijbewijs hebben gehaald.

Elektrisch rijden is hun standaard en onlosmakelijk verbonden met duurzaamheid en kwaliteit van leven.

Opladen is daar onderdeel van.

Dat doe je natuurlijk niet langs de snelweg, maar op momenten dat je auto toch niks staat te doen.  Op het werk bijvoorbeeld of op het parkeerterrein bij dat restaurant, hotel of dierenpark.

Smart Charging, noemen we dat bij Pluq. We zijn graag eigenwijs.

Wat is Smart Charging of ‘slim laden’?

Over het antwoord bestaan verschillende opvattingen

 1. Smart Charging is een verzameling technieken die het mogelijk maakt om op een energiezuinige, effectieve manier een elektrische auto op te laden. Het netwerk laadt bijvoorbeeld sneller op als veel groene stroom beschikbaar is en het elektriciteitsnet genoeg capaciteit beschikbaar heeft.
 2. Slim laden is een manier auto’s op te laden, zonder de druk op het energienet te laten toenemen. Door het moment en het laadvermogen continu aan te passen voorkom je piekbelastingen en/of stroomstoringen. Piekbelasting is de grote schrik van veel ondernemers, vastgoedeigenaren, beheerders en facilitymanagers. Ze kan immers leiden tot boetes en, erger, het uitvallen van primaire processen van een onderneming.
 3. Onder slim laden verstaan we ‘pratende laadstations’ en ‘load balancing’. Door laadpalen met elkaar te laten communiceren verdelen ze de beschikbare hoeveelheid stroom op een intelligente manier over alle laadpunten in het netwerk, waar auto’s staan te ’tanken’.

Smart Charging is populair en lijkt het ei van Columbus, maar eigenlijk is het een commodity. Alle laadpalen die Pluq plaatst maken slim laden mogelijk.

We kunnen er zelfs voor zorgen dat

 1. de ene auto meer stroom krijgt dan de andere omdat-ie bijvoorbeeld eerder moet vertrekken of meer kilometers moet afleggen.
 2. we, over een dag bekeken, bijna 3x zoveel stroom in de batterijen van elektrische voertuigen kunnen ‘stoppen’ dan installateurs en netwerkbeheerders vermoeden.
 3. we het gedrag van eindgebruikers op basis van data kunnen ‘voorspellen’, en we laders van afstand kunnen instrueren om het laadproces te optimaliseren. 

Okay, houd dit even vast.

Nu zijn we op het punt beland, waar Smart Charging écht slim wordt en een nieuwe betekenis krijgt.

In onze perceptie gaat slim laden namelijk over heel andere zaken dan techniek.

Slim laden is een combinatie van:

 • Gemak
 • Toegevoegde waarde
 • Mindset

Iedereen is druk.

Mensen komen tijd tekort.

Dan is het slim om je elektrische auto op te laden op plekken waar je moet of graag wilt zijn. Dat bespaart je tijd en stress. Onderzoekers concluderen niet voor niets dat werknemers van bedrijven hun EV het liefst op het werk opladen. Het is fijn om je dag efficiënt in te delen, zodat je tijd over houdt om iets leuks met je kinderen te doen, met je geliefde of met vrienden. Het geeft rust om de batterij van je auto op te laden tijdens de bezoeken die je aflegt – tijdens een zakenlunch, een vergadering, op de manege, de sportclub, het museum, de dierentuin of waar je ook bent.

Gelukkig beginnen steeds meer organisaties het nut en voordeel van destination charging in te zien. 

Om het aantrekkelijk te maken, financiert en installeert Pluq laadstations, en nemen we tien jaar lang alle risico’s voor onze rekening.  

 • Je hoeft dus nergens in te investeren.
 • Je hebt geen stress van onderhoud, storingen of defecten.
 • Je hoeft geen administratie op te tuigen om alle transacties te verwerken.
 • Je hebt geen zorgen dat het netwerk de stroomvraag niet aankan.

Zodra een storing optreedt, lossen wij die op. Dat is in namelijk ook in ons belang; als een laadstation niet werkt, verdienen we onze investering niet terug. 

Nog meer slimmigheid

Dankzij gratis laadstations verhogen bedrijven hun omzet en gastvrijheid en verlagen ze hun CO2-voetafdruk. Een laadinfrastructuur is een aanwinst voor bezoekers en werknemers. Hun tevredenheid voedt jouw imago. 

Verder deel je mee in de opbrengst van de laadstations op jouw parkeerterrein.

En wie denkt dat onze tarieven hoog zijn, zit ernaast. Dat zijn ze niet.

Sterker, een aantrekkelijk tarief is een essentieel onderdeel van ons ‘smart-charging-as-a-service-concept’.

Hoge tarieven passen niet in onze filosofie om elektrisch rijden voor iedereen aantrekkelijk en toegankelijk te maken

Een van onze klanten heeft een Tesla snellaadstation op zijn terrein. Hij merkte dat mensen daar alleen op af kwamen om te laden. De bestuurders bleven in hun auto zitten en kwamen niet in zijn restaurant. Dus wilde hij onze AC-laadoplossing (22kWh) toevoegen aan zijn aanbod. 

Het resultaat? 

Mensen komen nu zijn restaurant binnenwandelen, drinken koffie, genieten van een lunch en geven geld uit. Zonder een euro te investeren, realiseert de ondernemer een prettig rendement en opereert hij duurzamer. 

Is dat slim of niet?

De toegevoegde waarde van Slim Laden

Wanneer klanten een dynamisch energiecontract hebben, zijn we zelfs in staat om de prijs voor gebruikers positief te beïnvloeden door de batterij meer stroom te geven als de prijs laag is en minder stroom als de prijs hoog is. De batterij is uiteindelijk net zo vol, maar de eindgebruiker is goedkoper uit. 

scherm­afbeelding 2024 05 22 om 13.34.11

Door aantrekkelijke tarieven in rekening te brengen zullen organisaties aantrekkelijker zijn voor medewerkers, gasten en bezoekers die straks allemaal elektrisch rijden. 

Lees maar eens waarom slimme hotels nu al gratis laadstations hebben.

Smart Charging gaat dus niet alleen over techniek. 

 • Het gaat over tijdmanagement – zodat je meer tijd overhoudt voor dingen die er echt toe doen. 
 • Het gaat over geld verdienen zonder te investeren
 • Het gaat over energie tanken tegen gunstige tarieven

Maar het gaat vooral om een andere mindset, een andere manier van denken en DOEN. 

We kunnen vandaag de wereld al leefbaarder maken door af te stappen van wat we altijd hebben gedaan.

Het is vrij eenvoudig.

Go electric.  

Laad smart op. 

Doe het gewoon. 

Just Pluq it.

Onze kinderen weten al niet beter.

BE SMART!!!!

Bestel gratis laadstations