Waarom slimme hotels al gratis laadstations hebben

Door Andr├ę Bisschop

jennifer-latuperisa-andresen-cj7a21nhlyo-unsplash-scaled

Deel dit artikel

Een paar weken geleden had ik een zakelijke afspraak in Bremen. Ik was van plan in de vroege avond terug te rijden naar Amsterdam, maar besloot in Duitsland te blijven overnachten omdat de vergadering uitliep. Terwijl ik op Booking.com naar een hotel zocht, ontdekte ik, tot mijn verrassing, dat een ‘Oplaadpunt voor elektrische voertuigen’ tegenwoordig een van de filters is. Het is nog geen populair zoekcriterium, maar het is een begin en in mijn geval super handig, omdat de accu van mijn elektrische SUV leeg was.

Bremen telt volgens Booking 69 hotels, waarvan er 24 opladers aanbieden. Ik koos een trendy boetiekhotel in het centrum, en ik was niet de enige. Alle oplaadpunten waren bezet.

Sh*!# happens.

Wat te doen? Ik besloot de eigenaren van de EV’s op te snorren die nu aan het laden waren. Een van hen bleek in de kamer tegenover de mijne te logeren. We maakten een praatje, en hij bleek het niet erg te vinden om rond 1.00 uur ’s nachts de stekker van zijn mobiel uit de lader te trekken, zodat ik de batterij van mijn auto kon opladen en naar huis kon. We toastten op onze deal, hij een whisky, ik een glas witte wijn, vrienden voor het leven. ­čśë

“Trendsettende hotels moeten laadstations hebben”, zei hij nadat ik hem verteld dat ik voor laad-specialist Pluq werk. “Oplaadstations zijn nu nog iets bijzonders. Ze bieden hotels een kans om zich te onderscheiden. Over een paar jaar zijn palen gemeengoed. Als je ze dan niet hebt, heb je de boot gemist.”

Het klinkt prettig als een vreemde jouw merkverhaal vertelt.

beeld pluq hotels 2 1024x458 1

Maar ‘image’ is natuurlijk niet het enige voordeel van hotellaadpalen

Er zijn er meer. Zullen we ze eens nalopen?

1. Gasten aantrekken en behouden
Hotels met laadfaciliteiten zijn aantrekkelijk voor gasten die de voorkeur geven aan milieuvriendelijke reisopties. Ze plannen hun reis vaak (ver) vantevoren en zoeken bewust naar hotels die laadstations beschikbaar hebben. En… ze zijn geneigd nog eens langs te komen als de service in orde is. Geef ze eens ongelijk: het is comfi als de batterij van je auto oplaadt terwijl je slaapt, eet of ontspant. Je verspilt geen tijd en kunt de volgende dag stressvrij je reis vervolgen.

2. Inkomsten verhogen
Oplaadvoorzieningen hebben een positieve invloed op de omzet. Ze leiden tot meer inkomsten uit kamerreserveringen, de verkoop van eten en drinken en andere voorzieningen. Gasten blijven langer en geven meer uit. Hotels die kiezen voor het Charging as a Service-concept van Pluq delen bovendien mee in de opbrengst van het laden, zonder er zelf in te hoeven investeren. Hotels met een oplaadplein (4 palen met elk 2 oplaadaansluitingen) zijn bovendien interessante vergader-, workshop- of symposiumlocaties.

Rendement: Is een investering in laadpalen binnen drie jaar terugverdiend?

3. Reputatiewinst
Met laadstations laat een hotel zien dat ze het beste voorheeft met het milieu en de toekomst. Laadoplossingen versterken het merkimago en de reputatie en geven hotels iets onderscheidends. Gasten zijn er blij mee. Ze ervaren het als ‘meedenken’, wat gevoelens van loyaliteit en tevredenheid aanwakkert. Gasten zullen geneigd zijn hun ervaringen met vrienden te delen of een positief commentaar op Tripadvisor of vergelijkbare platformen achter te laten.

4. Aanvulling op de lokale infrastructuur
Hotels met laders zijn een mooie aanvulling op de lokale infrastructuur voor elektrische voertuigen. Op veel plekken, in steden en dorpen, zijn nog niet genoeg publieke laadpalen. Als mensen hun auto dan op het parkeerterrein van het hotel kunnen opladen, kun je op goodwill rekenen. Relaties worden hechter,wat de business ten goede komt.

5. Lagere CO2-footprint
Veel hotels stappen over op groene energiebronnen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en kosten te besparen. Maar wist je dat 30% van de CO2-footprint van een hotel wordt veroorzaakt door gasten die met diesel- of benzineauto’s komen? Door elektrisch rijden te ondersteunen, trekken hotels meer milieubewuste bezoekers aan en verlagen ze hun voetafdruk op de lange termijn.

6. Faire prijs voor hotelgasten
Mensen met een elektrische auto zijn goedkoper uit met 22kWh of 60 kWh-laders dan met superchargers langs de snelweg. Voor sommige Tesla-rijders zijn de kosten zelfs een doorslaggevend argument om in hotels met ‘gewone laders’ te overnachten. Het scheelt gewoon veel geld. Hotels met laders geven het begrip ‘gastvrijheid’ een nieuwe dimensie.

7. Klaar voor de toekomst
Mobiliteit wordt elektrisch. Vanaf 2035 zijn brandstofauto’s niet langer welkom in de Europese Unie. Dat zal een aardverschuiving tot gevolg hebben. Hotels met een oplaadinfrastructuur zijn beter gepositioneerd zom zich aan de veranderingen aan te passen en de concurrentie voor te blijven.

waiter 1024x576 2
“Het is fijn als een manager rekening houdt met zijn personeel.”

Om 1.00 uur ’s nachts plugde ik mijn elektrische auto in het laadpunt en ging naar bed. Mijn gesprekspartner van de vorige dag had het hotel al vroeg verlaten. De garant schonk me bij het ontbijt een glas ecologische thee en ik vroeg hem waarom het hotel had besloten laadpalen te plaatsen. “Een kwestie van gemak en imago”, antwoordde hij. “Niet alleen voor de gasten, maar ook voor enkele werknemers die elektrisch rijden. Zij laden tegen een iets lager tarief. Het is mooi als een hotelmanager rekening houdt met zijn personeel. Het zorgt voor meer betrokkenheid.”

Die ochtend reed ik stressvrij naar Amsterdam. De accu was goed gevuld. Ik zou onderweg niet nog eens hoeven opladen en had alle tijd om over het verhaal na te denken dat ik nu schrijf.

De aanleg van een laadinfrastructuur geeft hotels de kans om zich te onderscheiden op het gebied van duurzaamheid. Ze tonen ook verantwoordelijkheid richting de toekomst. Hotels met laadpalen zijn aantrekkelijk. Maar ze mogen er wel wat meer ruchtbaarheid aan geven.

Investeringen: Waarom wel in laadpalen investeren en niet in je core business?

Misschien kunnen ze hun oplaadservice scherper in de markt zetten. En misschien moeten de laders beter zichtbaar zijn op parkeerlocaties. Misschien zou Booking.com van EV-charging een populair zoekcriterium moeten maken. En nu ik toch bezig ben: zou een led-teken op het dak van een hotel een optie kunnen zijn? Je maakt de hele wereld duidelijk dat je er elektrische auto’s kunt opladen.

De toekomst van mobiliteit moet zich nog uitkristalliseren. Wat nu bijzonder is, zal straks gemeengoed zijn. Hoe je het wendt of keert, auto’s worden elektrisch. En steeds beter betaalbaar. E-mobility is wat dat aangaat net een uitdijende olievlek. Ik begrijp wel waarom hotels kosteloos laadinfrastructuren hebben laten aanleggen. Ze blijven hun concurrenten altijd een stap voor. Best slim!

De toekomst heeft een teken.