De ecologische missie van AED Studios

Pluq at AED Studios

Deel dit artikel

Bij AED Studios in Lint, België, is duurzaamheid niet zomaar een woord. De AED Group heeft een ecologische missie. Onder leiding van bestuursvoorzitter Glenn Roggeman en Managing Director Werner Sponselee is duurzaamheid de hoeksteen van de bedrijfsvoering. Alle keuzes zijn erop terug te voeren, zoals de samenwerking met laadpaalexploitant Pluq voor het kosteloos installeren, onderhouden en beheren van laadpalen voor klanten en andere bezoekers met een elektrische auto.

AED Studios is het grootste mediacomplex in de Benelux en biedt topfaciliteiten voor televisie- en filmproducties, bedrijfsevenementen en (tour)repetities. Ruim tien jaar geleden werd de locatie in Lint verworven en begonnen Werner en Glenn meteen met het verduurzamen ervan. “Vanaf dag één lag daar onze focus. We namen het failliete Alfacam over en zijn direct begonnen met isolatie, het installeren van LED-verlichting, het opvangen van regenwater onder de parkeerplaats, het plaatsen van extra zonnepanelen en het installeren van warmtepompen.”

add a subheading

Werner Sponselee: “Door plaatsing van zonnepanelen wordt het basisverbruik van de hele site volledig gedekt.”

De impact van deze maatregelen was direct groot. Niet alleen op het milieu, maar ook op de financiën. De nota voor energiekosten daalde in no-time van een miljoen euro naar honderdduizend euro per jaar. Inmiddels liggen er 2000 zonnepanelen op de daken waarmee het vermogen is uitgebreid tot anderhalf miljoen wattpiek. “Door de zonnepanelen strategisch te plaatsen, gericht op het oosten, zuiden en westen, creëren we nu dagelijks drie piekmomenten, die het basisverbruik van de hele site volledig dekken.”

Bij AED praten ze graag en veel over duurzaamheid.

Volgens Werner gaan ecologie en economie hand in hand.

Zo blijkt solar in combinatie met warmtepompen en het recent aangelegde batterijenpark – eveneens met een capaciteit van anderhalf miljoen wattpiek – ongedachte mogelijkheden te bieden. “We kunnen, als nodig, extra capaciteit leveren aan het elektriciteitsnet. En wanneer op zonnige dagen een overschot aan elektriciteit op het net is, kunnen wij er stroom afhalen en opslaan en zo een bijdrage leveren aan de stabilisatie van het net. De maatregelen die we hebben genomen, geven ons een enorme flexibiliteit waar de omgeving van profiteert.”

Laagst mogelijke CO2-uitstoot

Sinds enige tijd probeert Werner de entertainment- en filmindustrie duurzaamheid bij te brengen en in circulaire ketens te gaan denken. “Een koffiebekertje smijt je weg, maar als je steeds dezelfde beker kunt gebruiken, bespaar je enorm veel afval. Zo ook voor decorwanden, waarom zou je deze niet opnieuw gebruiken in plaats van ze weg te gooien? Onze zalen zijn met de meeste moderne ecologische audiovisuele materialen uitgerust, zodat klanten de mogelijkheid hebben om fantastische shows te maken en evenementen kunnen organiseren met de laagst mogelijke CO2 -uitstoot. We bieden kinderopvang en fitness aan, zodat klanten, huurders en personeelsleden de locatie niet tussentijds hoeven verlaten en het aantal verplaatsingen tot een minimum kan worden beperkt.”

img 0315

Wanneer je zo begaan bent met duurzaamheid is elektrisch rijden natuurlijk onderdeel van het plan. “Laadpalen mogen niet ontbreken in onze missie.” Zelf is Werner een enorme fan van elektrische auto’s. Een jaar of dertien geleden begon hij met een Chevrolet Volt. Inmiddels heeft hij een Tesla. De stilte van elektrisch rijden vindt hij een weldaad. Net als de eenvoud. “Het is als een botsauto: gasgeven en loslaten. De rest gebeurt vanzelf. De stilte, het comfort. Je rijdt heel rustig maar kunt gemakkelijk overschakelen naar pittig en snel.”

Omdat steeds meer mensen de meerwaarde ontdekken en voor elektrisch kiezen, mag je als locatie-eigenaar niet achterblijven, vindt Werner. AED Studios koos bewust voor Pluq vanwege het gemak en de dienstverlening, genaamd Charging as a Service. “We hoeven zelf niks te investeren en alles wordt geregeld. We hebben nergens omkijken naar.”

Laadinfra moet gewoon op orde zijn

Op het moment dat AED Studios met Pluq in zee ging, stonden er al laders op de site. Die palen zorgden voor meer problemen dan ze stroom leverden. “Het was doffe ellende. We hebben een paar pogingen gedaan om ze aan de praat te krijgen, maar de exploitant werkte niet mee. Toen hebben we besloten om door te pakken en nieuwe te laten installeren. Het is vrij simpel, hè? Als directeur van AED Studios wil ik dat die laadpalen altijd werken. Het moet gewoon in orde zijn. Voor een bedrijf dat dagelijks veel bezoekers ontvangt, is het belangrijk dat problemen snel worden opgelost. Bij de installatie is een grote fout gemaakt, maar die is correct afgehandeld. Sindsdien zijn er grote stappen gezet. Als iets uitvalt, komt er onmiddellijk iemand langs. Ik geloof dat er eens een klepje kapot is gegaan en dat werd meteen vervangen. Dat voelt goed. Continuïteit is essentieel.”

Wat Werner verder bekoort is het online platform waarop hij dagelijks kan zien hoeveel stroom bij de laadpalen is getankt. Hoewel hij geen reden tot twijfel had, liet hij al eens een meter plaatsen die het stroomverbruik registreert. “Er wordt gewerkt met een selfbilling-systeem. Ik krijg een overzicht van het energiegebruik, de verrekening van stroom en de transportkosten, plus een deel van de opbrengst per kilowattuur. Via het platform kan ik zien op welke dag er hoeveel stroom is verbruikt. Ik zou dat graag real time hebben, maar dat is helaas nog niet aan de orde. Ik vind het belangrijk om zelf controle uit te oefenen. Ik wil mijn leveranciers niet alleen hoeven vertrouwen op hun blauwe ogen.”

‘Waarom zou ik zelf in uitbreiding investeren?’

Werner verwacht dat de vraag naar elektrisch laden de komende jaren toeneemt. “We hebben nu 15 laadpunten. Voorlopig is dat genoeg, maar ik denk dat we over vijf jaar meer laadpunten nodig hebben. Als alles zo vlot blijft gaan, doen we zeker weer zaken met Pluq. Ik zie geen reden om te stoppen. Wat is het alternatief? Dat ik zelf een investering moet doen en met andere partijen onderhoudscontracten moet gaan afsluiten en gebruikers zelf facturen moet gaan sturen? Dat neemt veel te veel tijd in beslag. Nu zit het allemaal in de deal en ik hoef er niets voor te betalen. Dat geeft rust, zodat ik me op andere zaken kan concentreren.”

AED Studios laat zien dat duurzaamheid en zakelijke efficiëntie prima samen kunnen gaan. De keuze om te investeren in groene technologie en samen te werken met betrouwbare partners zoals Pluq, bewijst dat duurzaamheid niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de business. De samenwerking met Pluq voor de exploitatie van laadpalen is een belangrijk onderdeel van de brede duurzaamheidsstrategie en maakt AED een pionier in de groene transitie binnen de entertainmentindustrie. “Het voelt goed te kunnen zeggen dat we bij AED Studios in de afgelopen tien jaar hebben bewezen dat 100% verduurzaming mogelijk is”, aldus Werner. “We zijn trots om hét voorbeeld te zijn voor de rest van de entertainmentsector. Duurzaamheid is niet alleen een ethische keuze, maar een slimme zakelijke beslissing die op lange termijn voordelen oplevert voor iedereen.”

Meer weten over onze dienstverleniing?