Bedrijven zien laadpalen regelmatig als verdienmodel. Maar waarom zou je in laadpalen investeren als het je core business niet is? Je kan je geld maar één keer uitgeven…
Goed, goed, het voelt nu net alsof ik voor eigen parochie predik en je ervan probeer te overtuigen dat je niet in laadpalen moet investeren, omdat wij ze gratis voor je installeren en onderhouden.
Natuurlijk wil ik dat jouw bedrijf een partnership met Pluq aangaat. We willen met liefde laadpalen op jouw locatie aanleggen en aansluiten. Maar met dit blog wil ik je vooral behoeden voor een fiasco.
We hebben al geconstateerd dat er veel onwetendheid heerst in laadpalenland. Daardoor loop je het risico verkeerd te worden geadviseerd. Dat risico vertaalt zich vaak in hoge rekeningen.
- De installatie valt duurder uit
- Er was toch meer kabel nodig dan verwacht
- Er wordt niet gedacht aan toekomstige uitbreiding
- De herbestrating kostte meer manuren dan was voorzien
- De grondstofprijzen stijgen
Een overschrijding van 30% is geen uitzondering. En dan heb ik het nog niet eens over de storingen die op termijn kunnen optreden of de voortijdige noodzaak van uitbreiding, waardoor je nog eens een fors bedrag moet ophoesten, terwijl je de vorige investering nog niet hebt terugverdiend.
Een van onze allereerste klanten, de eigenaar van een klein restaurant in Brabant, was van plan om zelf laadpalen aan te schaffen en te laten aanleggen. Na verschillende offertes te hebben ontvangen, becijferde hij dat drie laadpalen hem 25.000 euro kostten. All-in. Daar schrok hij van. Volgens zijn berekeningen zou het minstens 7 jaar duren voordat hij deze investering had terugverdiend. Wanneer hij van dit bedrag twee hotelkamers zou laten renoveren, kon hij per nacht 20 euro meer vragen. Dat was een stuk lucratiever.
Waarom zou je in laadpalen investeren als het je core business niet is?
Er komt meer bij de aanschaf, installatie en het onderhoud van de laadpalen kijken dan wordt vermoed. Wat doe je bijvoorbeeld als iemand een laadpaal uit de grond rijdt? Heb je verstand van software updates en modem-aanpassingen? Is je budget ruim genoeg als in 2030 ruim 30% van de auto’s elektrisch zal zijn en je nog veel meer laadpalen nodig hebt om aan de vraag naar stroom te voldoen? Ben je in staat om een smart-system van met elkaar pratende laadpalen te monitoren en te managen?
Uit gesprekken met klanten is mij duidelijk geworden dat investeringen in de core business over het algemeen meer omzet opleveren dan een investering in laadpalen.
Een facilitymanager van een groot kantorencomplex liet me laatste weten dat hij niet in laadpalen wilde investeren, omdat het rendement te laag was. ‘Klein fruit’, vond hij het, niet de moeite waard. Hij investeerde liever in een upgrade van het gebouw en koos voor volledige laadpaal-ontzorging. Hij zag het niet zitten om telkens een monteur te moeten bellen als een storing zou optreden of facturen te moeten sturen naar mensen die een paar uur energie hadden staan tanken. ‘Zonde van de tijd’.
Gratis laadpalen zijn bij uitstek geschikt voor bedrijven:
- die geen geld hebben, maar hun klanten wel een oplaadservice willen aanbieden
- die wel geld hebben, maar van mening zijn dat ‘atypische activiteiten’ niks mogen kosten.
- die geld in laadpalen willen investeren, maar bang zijn om de focus op hun core business te verliezen.
- die zulke grote omzetten draaien dat ontzorging ze meer oplevert dan het rendement op lange termijn.
Elk bedrijf zal er een andere argumentatie op nahouden. Een directeur van een attractiepark zal zich vast twee keer afvragen of hij/zij 100.000 euro investeert in een laadplein met 10 palen, of de ton inzet voor de aanschaf van een nieuwe achtbaan…
Bij Pluq zouden we het wel weten. Wij kiezen voor laadpalen. Maar dat is dan ook onze core business 😉