De voordelen van elektrische laadpalen voor bedrijven op een rij

Door Pieter Zijlema

beeld van auto

Deel dit artikel

Bedrijven in heel Europa beginnen de voordelen in te zien van de installatie van elektrische laadpalen. In deze blogpost vertellen we alles wat je moet weten om de juiste keuzes te kunnen maken.

Elektrische voertuigen zijn populair. Er rijden er steeds meer rond op de Nederlandse wegen. Om ze mobiel te houden zijn dus ook steeds meer laadpalen noodzakelijk. Laadpalen voor bedrijven zouden uitkomst kunnen bieden. Ze zijn niet alleen handig voor bezoekers om de batterij van hun EV op te laden terwijl ze winkelen, lunchen, dineren, werken of een ziekenhuis of evenement bezoeken, ze brengen ook tal van andere voordelen met zich mee die bedrijven helpen hun omzet en klanttevredenheid te verhogen. In dit artikel bespreken we de voordelen van elektrische laadpalen voor bedrijven en hoe ze organisaties helpen succesvoller te zijn.

1. Voordelen van laadpalen voor bedrijven

Elektrische auto’s concurreren inmiddels met traditionele benzine- en dieselauto’s. Hun groene imago is voor veel automobilisten aantrekkelijk, maar ook de goede rijprestaties en lage(re) gebruikskosten vallen in positieve zin op. De installatie van elektrische laadpalen is voor bedrijven een uitgelezen kans om op deze trend in te spelen en nieuwe gasten, klanten of bezoekers aan te trekken die nu misschien nog niet overwegen de organisatie te bezoeken en/of hun EV op het parkeerterrein op te laden, omdat deze voorziening ontbreekt.

Voor bedrijven kan een goede laadinfrastructuur een geweldige manier zijn om zich te onderscheiden van de concurrentie. Laadpalen stralen een optimistische boodschap uit. Ze laten zien dat je je inzet voor duurzaamheid en innovatie, wat ongetwijfeld in de smaak zal vallen bij de meer milieubewuste consumenten. Het installeren van laadpalen kan bedrijven helpen meer klanten aan te trekken en de tevredenheid van medewerkers te verbeteren. Door laadpalen aan te bieden, maken bedrijven het hun klanten en werknemers gemakkelijker om hun elektrische auto’s op te laden terwijl ze werken of winkelen. Door toegang te bieden tot dit soort diensten bouwen bedrijven bovendien aan een positief imago als milieubewust bedrijf. De installatie van een elektrisch laadstation kan dus zomaar de beste beslissing zijn die je dit jaar voor je bedrijf maakt!

<Tekst gaat onder foto door>

schermafbeelding 2023 01 10 om 162239 1024x605 1
Laadpunten bij kantorencomplex in Rotterdam.

Bedrijven profiteren verder van een grotere zichtbaarheid, aangezien bestuurders van elektrische voertuigen online zoeken naar locaties die oplaaddiensten aanbieden. Aangezien de meeste elektrische voertuigen ‘s avonds en ‘s nachts worden opgeladen, zijn laadstations voor horecabedrijven en voor publieke parkeerterreinen haast noodzaak. Maar dat geldt in feite ook voor bedrijven waar mensen overdag langer dan twee uur verpozen. Veel bedrijven hebben gemerkt dat klanten langer blijven als ze toegang hebben tot elektriciteit voor hun voertuig – wat mogelijk tot meer verkoop en een grotere klantenbinding leidt. Alle voordelen bij elkaar opgeteld maken het interessant om elektrische laadpalen op een privaat parkeerterrein te laten installeren: het is een eenvoudige manier om de omzet en klanttevredenheid te verhogen. In dit artikel lees je er meer over: https://pluq.eu/talk/investeren/.

 

2. Welke laadoplossingen zijn geschikt voor bedrijven met een parkeerterrein?

Voor bedrijven zijn verschillende elektrische laadpalen op de markt: normale laders (type 1 en type 2) en snelladers. Normale laders zijn geschikt voor gebruik op parkeerplaatsen of in garages van kantoren, hotels, restaurants, dierentuinen, ziekenhuizen, scholen, restaurants en pretparken, terwijl snelladers ideaal zijn voor toepassingen met hoge volumes, langs snelwegen of bij winkelcentra.

Snelladers vereisen forse investeringen. De installatie van gewone laadpalen kost minder, maar loopt nog altijd flink in de papieren. Het gaat al snel om enkele tienduizenden euro’s. De vraag is of je als bedrijf deze investering terugverdient. Om inzicht in deze materie te krijgen, adviseren we je het artikel https://pluq.eu/talk/terugverdienen/ eens te raadplegen.

Gewone laadpalen staan, als gezegd, vaak op bestemmingen waar mensen vaak langere tijd verblijven. Meestal heeft zo’n laadpaal twee laadpunten. Iedere EV kan via zo’n punt stroom tanken. De snelheid, oftewel het vermogen, van het laden is afhankelijk van de auto, het type aandrijfbatterij en de laadpaal. Twee uur is gangbaar. Tijdens het werken, slapen of winkelen is dat eigenlijk ook alleen maar slim. Je moet dan toch op die plek zijn, zodat je niet ergens langs te snelweg je tijd hoeft te verspillen. Het vermogen varieert van 3,7 tot 22kWh, goed voor 18 tot 110 kilometer.

<Tekst gaat onder foto door>

schermafbeelding 2023 01 10 om 162104 1024x571 1
Restaurant De Fazant kiest voor de gratis laadoplossing van Pluq.

 

3. De pluspunten van Charging as a Service

Bedrijven kunnen ervoor kiezen om laadoplossingen zelf aan te schaffen, ze te leasen of ze kosteloos te laten installeren en te beheren via een Charging as a Service-concept. Charging as a Service is de afgelopen jaren steeds populairder geworden, vanwege het gemak en de flexibiliteit die het biedt. Je hoeft zelf geen laadinfrastructuur aan te schaffen en te onderhouden, terwijl je locatie aantrekkelijk wordt voor mensen die hun EV willen opladen tegen een gunstig tarief. Je hebt geen kosten en deelt mee in de opbrengst wanneer een bezoeker van de laadpaal gebruik maakt. Qua veiligheid bieden providers als Pluq secure laadverbindingen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de accu op orde blijft. Pluq werkt bijvoorbeeld graag met niveau 1 en 2 opladers, omdat die de balans in de aandrijfbatterijen niet kunnen verstoren, waardoor risico’s tot een minimum worden beperkt.

Charging as a Service heeft daarnaast prijs- en milieuvoordelen, doordat het concept slimmer opladen mogelijk maakt. Hoe we dat doen lees je hier: https://pluq.eu/talk/netwerk/. Doordat het concept bedrijven niets kost, kan de energietransitie bovendien worden versneld. Het milieu is erbij gebaat wanneer zoveel mogelijk bedrijven automobilisten in staat stellen om hun EV op te laden. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mensen het op prijs stellen als ze op het werk kunnen chargen. Thuis hebben ze er vaak geen mogelijkheid toe: geen plek of te duur. Opladers op publieke locaties leiden ertoe dat meer mensen een elektrische auto zullen verkiezen boven traditionele voertuigen, zeker voor hun dagelijkse woon-werkverkeer. Het vereenvoudigt hun leven aanzienlijk.

En er is nog een voordeel, waar veel bedrijven overheen kijken. Pluq gebruikt bijvoorbeeld eerste klas laders die optimale prestaties garanderen en de uitvaltijd tot een minimum beperken. Wanneer onverhoopt iets misgaat of een storing optreedt, kunnen we dat vaak online oplossen of zijn monteurs in no-time aanwezig om het probleem te verhelpen. Al deze voordelen maken van Charging as a Service een aantrekkelijke optie voor bedrijven die op zoek zijn naar flexibele en betrouwbare oplossingen voor het opladen van elektrische voertuigen zonder zelf dure apparatuur aan te schaffen, hoge abonnementskosten te maken of complexe operaties te hoeven beheren.

4. Overwegingen bij de keuze van de juiste laadopties voor bedrijven

Charging as a Service stelt bedrijven in staat hun laadbehoeften af te stemmen op hun individuele omstandigheden en budgettaire beperkingen. Bedrijven zitten niet vast aan verplichtingen die in de toekomst, wanneer behoeften veranderen, belastend kunnen zijn. Bedrijven die laadpalen via een energieleverancier leasen of krijgen, kunnen bijvoorbeeld worden verplicht om hun stroom voor lange tijd bij deze organisatie af te nemen. Ze kunnen dus niet tussentijds overstappen naar een andere leverancier. Dat kan nadelig uitpakken.

Charging as a Service heeft ook nog het voordeel dat je, afhankelijk van de vraag, snel en kosteloos kunt opschalen. Er zijn nu al voorbeelden bekend van bedrijven die met 20 laadpunten begonnen en dit aantal binnen anderhalf jaar hebben verdubbeld.

Tot slot profiteren bedrijven via ‘Charging as a Service’ van meer veiligheid en betrouwbaarheid. Ze worden volledig ontzorgd, omdat providers alle technische aspecten zoals onderhoud, installatie en reparaties voor hun rekening nemen. Al deze voordelen maken Charging as a Service een aantrekkelijke optie voor elk bedrijf dat op zoek is naar maximale efficiëntie en minimale kosten in de dagelijkse bedrijfsvoering.