Facet navigatie

Wat is facet navigatie?

Veel termen worden gehanteerd wanneer het gaat over facet navigatie. Bijvoorbeeld visueel zoeken, geleide navigatie, omni navigatie, filter navigatie of zoeken op kenmerken. Kortom het gaat allemaal over je eigen weg vinden tot bepaalde informatie gebaseerd op kenmerken.

Facet navigatie oplossingen bieden filter opties om tot een bepaald zoekresultaat te komen. Gebruikers kunnen criteria selecteren of deselecteren om te zoeken naar content zonder een zoekwoord in te hoeven vullen en zo routes te bewandelen naar gewenste informatie.  Als voorbeeld kan een electronica webwinkel genomen worden waarbij je alleen op bepaalde eigenschappen producten wil vergelijken. Eigenschappen (kenmerken) kunnen bijvoorbeeld zijn de categorie TV’s, volledig High Definition (1080p) en gelijk of groter zijn dan 46 inches. Dit beperkt het resultaat aanzienlijk en maakt productvergelijk een stuk eenvoudiger.

In combinatie met zoeken (inclusief auto-complete) wordt facet navigatie een zeer krachtig middel om de juiste content pagina te vinden binnen websites met hoog volume aan pagina’s. De combinatie van zoeken en facetnavigatie wordt ook vaak aan gebruikers aangeboden wanneer deze niet van te voren precies weten wat ze zoeken. Door een zoekwoord in te vullen kunnen verschillende categorieën als resultaat aangeboden worden, waarna door selectie binnen een categorie de facet navigatie optie geboden wordt ter ondersteuning van verdere verfijning van het zoek resultaat.

(Photo from Peter Morville’s A List Apart article).

In een breed aantal domeinen wordt facet navigatie geboden. De meest bekende zijn wel webwinkels en vergelijkingswebsites, maar ook binnen configuratie, visualisatie, vaak gestelde vragen en index oplossingen wordt gebruik gemaakt van facet navigatie.

Hieronder zijn wat links opgenomen naar facet navigatie oplossingen.

e-Commerce

 

Price compare

Configurtor

 

Visualizer

Index solution

 

FAQ