Denkt uw organisatie eraan om laadstations voor elektrische auto’s te kopen of te leasen? Charging as a Service (CaaS) is een aantrekkelijk alternatief.
Wat is Charging as a Service?
CaaS is een serviceconcept dat organisaties in staat stelt om laadoplossingen voor elektrische voertuigen aan te bieden zonder dat het ze geld kost. De aanschaf, de installatie, het onderhoud, de facturering, de betalingsverwerking en het energiebeheer van de laadstations komen voor rekening van de CaaS-aanbieder. Organisaties hoeven nergens in te investeren en hebben nergens omkijken naar.
Zorgeloosheid troef!
De samenwerking kent meestal een looptijd van tien jaar. Organisaties zijn al die tijd verzekerd van goed functionerende laadstations. De meeste CaaS-providers laten hun klanten meedelen in de opbrengst. Sommige providers bieden een fixed fee per jaar. Pluq kiest ervoor om per geladen kilowattuur (kWh) een bedrag uit te keren. De bonus komt boven op de maandelijkse vergoeding van de daadwerkelijk gemaakte stroomkosten per laadbeurt.
Charging as a Service is ideaal voor bedrijven en ondernemingen die:
- Niet over financiële middelen beschikken om een eigen laadinfrastructuur te realiseren
- Hun investeringsbudget liever besteden aan hun core business
- Geen tijd hebben om zich te verdiepen in de ins- en outs van laadoplossingen
- Geen medewerkers willen vrijmaken om storingen te verhelpen
- Ontzorging belangrijker vinden dan een (gering) rendement
De aanleg, het onderhoud en het beheer van laadstations zijn complexe trajecten waarmee veel uren en kosten zijn gemoeid. Het rendement is daardoor beperkt. Kiezen voor CaaS betekent een gegarandeerde opbrengst per kWh en een surplus aan manuren en budget, terwijl gasten, bezoekers, huurders en/of medewerkers hun EV kunnen opladen bij eerste-klas-laadstations op het parkeerterrein of in de parkeergarage.
De voordelen van Charging-as-a-Service op een rij.
- Kostenbesparing
Met CaaS besparen bedrijven de initiële kosten die met de aanschaf en installatie zijn gemoeid. In dit artikel gaan we daar dieper op in. Dankzij de besparingen kunnen organisaties meer geld investeren in hun kernactiviteiten of in hun personeel. CaaS heeft dus een positief effect op het kostenbeheer en de voorspelbaarheid van inkomsten en uitgaven. Voor een financieel eindverantwoordelijke is dat een zorg minder. Een initiële investering in laadpalen laat zich namelijk niet zo makkelijk terugverdienen als menigeen doet geloven. Je hebt geduld nodig en een lange adem.
- Gratis opschalen
CaaS biedt bedrijven de flexibiliteit om het aantal laadstations op te schalen op basis van de laadbehoefte van gasten, bezoekers en medewerkers. Er komen steeds meer elektrische auto’s. Er zijn dus ook steeds meer laadstations nodig om deze voertuigen rijdend te houden. De meeste CaaS-providers denken met hun klanten mee en breiden kosteloos uit. Pluq wel in elk geval. Het bijplaatsen van laadstations kan vaak snel, aangezien de infrastructuur al ‘staat’ en eigenlijk alleen extra units moeten worden geplaatst en aangesloten.
- Expertise
Steeds meer bedrijven en organisaties willen laadstations op hun parkeerterrein aanbieden, zodat hun gasten, huurders of medewerkers hun mobiel kunnen opladen, waarna ze probleemloos hun weg kunnen vervolgen.
Voor ze hun keuze maken, zoeken organisaties naar antwoorden op hun vragen.
Dit zijn de meest gestelde:
- Kan het netwerk de extra stroomvraag aan?
- Welk type laadstation is geschikt?
- Moet ik ‘m kopen en zelf beheren?
- Is leasen een optie?
- Kan het gratis?
- Wat is CaaS?
Wat CaaS inhoudt, maakt dit artikel duidelijk.
Voor antwoorden op de andere vragen is de website van Pluq (pluq.eu) the place to be.
EV-charging is een vrij nieuw begrip. Er komt veel bij kijken. Naast technische aspecten – waaronder de installatie – krijgt u te maken met juridische en administratieve zaken. Kennis van zaken is dan wel handig. Via CaaS bent u verzekerd van alle benodigde expertise. Een CaaS-provider als Pluq neemt u alle rompslomp uit handen, zonder dat uw organisatie er een cent voor betaalt.
- Hoog serviceniveau
Optimale service is een weldaad. Laadstations moeten het doen als een automobilist de stekker erin plugt. Daarom werken we samen met de beste installateurs van Nederland, Duitsland, België en Frankrijk en gebruiken we eerste-klas-laadpalen. Wanneer onverhoopt toch iets misgaat, treden we direct op. De meeste storingen ontdekken we zelf en kunnen we remote verhelpen. Eindgebruikers kunnen een eventueel defect telefonisch melden, waarna we onze storings- en supportdienst direct in actie komt. Een hoog serviceniveau werkt ook in ons voordeel; een niet-werkend laadstation levert geen inkomsten op, waardoor onze investering niet rendeert.
- Vlekkeloze afhandeling
Pluq vergoedt haar klanten maandelijks alle werkelijk gemaakte elektriciteitskosten per geladen kWh. Dat wil zeggen:
- De kWh-kosten volgens het contract dat u met uw energieleverancier bent overeengekomen en de aanpassingen daarop
- De geldende energiebelasting
- De transportkosten (per kWh) die uw netbeheerder rekent
Daarnaast betalen wij u een extra vergoeding per kWh. U deelt immers mee in de opbrengst.
Om het proces vlekkeloos te laten verlopen hebben we, net als de meeste CaaS-providers, een eigen softwareplatform ontwikkeld. Het betalingsverkeer en het verwerken van facturaties en vergoedingen verlopen volledig automatisch. Organisaties hoeven zelf geen administratie op te tuigen of hier iemand voor in te huren.
- Gebruikerservaring
We proberen eindgebruikers een zo prettig mogelijke ervaring te bieden, zodat ze ook de volgende keer graag op uw terrein komen laden. Goedwerkende laadstations en een aantrekkelijk tarief zijn hier een belangrijk onderdeel van. Wij hanteren bewust een lage opslag op de kWh-prijs die organisaties met hun energieleverancier zijn overeengekomen. Gasten, bezoekers, medewerkers en/of huurders zijn daardoor verzekerd van een voordelig tarief – al is de prijs die ze betalen mede-afhankelijk van de laadpas die ze gebruiken. Iedere laadpas-aanbieder hanteert immers andere voorwaarden. Overigens kunnen gebruikers ook met een creditcard betalen.
- Toekomstbestendigheid
Op technologiegebied staat EV-charging in feite nog in de kinderschoenen. De komende jaren zullen telkens nieuwe features worden ontwikkeld. Afhankelijk van de voortschrijdende technologie en de opkomst van nieuwe standaarden, zullen laadstations worden ge-upgrade. De innovaties komen voor rekening van CaaS-aanbieders. Organisaties hoeven dus niet te blijven investeren in nieuwe apparatuur om hun laadinfrastructuur up-to-date te houden.
- Inzichten uit data
CaaS-platforms bieden waardevolle inzichten in oplaadgebruikspatronen, klantengedrag en energieverbruik. De providers gebruiken deze data om de bedrijfsvoering te optimaliseren, plannen te maken voor toekomstige groei en de dienstverlening aan uw klanten, bezoekers, huurders of medewerkers te optimaliseren. Op basis van deze data adviseren we bedrijven bijvoorbeeld voor AC-laders te kiezen, of juist voor DC-laders (snelladers). De verblijfsduur van eindgebruikers op een locatie is uiteindelijk bepalend.
- Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)
Het adopteren van een CaaS-model stelt bedrijven in staat duurzaamheid te bevorderen en hun MVO-doelstellingen te realiseren. Door handige en toegankelijke oplaadoplossingen aan te bieden, kunnen bedrijven de transitie naar elektrische voertuigen stimuleren, de uitstoot van CO2 verminderen en hun milieubewustzijn tonen.
Over het algemeen stelt Charging-as-a-Service organisaties in staat om de uitdagingen rond het aanleggen en beheren van oplaadinfrastructuur aan te gaan. Ze profiteren van kostenbesparingen, schaalbaarheid, service, expertise, verbeterde gebruikerservaring en duurzaamheid en hebben nergens omkijken naar. Financieel verantwoordelijken hoeven zich niet druk te maken om uitgaven en het rendement van deze investeringen. CaaS levert automatisch inkomsten op.
Pluq koppelt Charging as a Service direct aan haar belofte ‘Charging your Way’. Organisaties krijgen een kwalitatief hoogwaardige laadinfrastructuur zoals zij voor ogen hebben: gratis en stressvrij.