Charging as a Service is een concept dat het bedrijven mogelijk maakt laadpalen aan te bieden zonder dat ze deze zelf hoeven te kopen of te onderhouden. Het concept is vergelijkbaar met een abonnement op software (SaaS): je krijgt alle voordelen, maar zonder technische zorgen. Er is 1 groot verschil: SaaS kost veel geld en CaaS niet. En dat is slechts één van de redenen waarom ondernemers er blij van worden.
Wat maakt CaaS uniek?
Bij traditionele laadoplossingen komen de kosten van aankoop, installatie en onderhoud voor rekening van het bedrijf zelf. Deze kosten zijn vaak onvoorspelbaar. Met name onderhoud blijkt een black box waar ondernemers in de loop der jaren niet vrolijk van worden. CaaS rekent hiermee af. Providers als Pluq kunnen laadstations soms zelfs kosteloos aanbieden, dus inclusief aanschaf, installatie, onderhoud en beheer. Dat blijkt voor veel bedrijven heel aantrekkelijk. Charging as a Service (CaaS) is hiermee een alles-in-één laadoplossing voor bedrijven die niet of nauwelijks willen en/of kunnen investeren in laadpalen.
Kort samengevat:
- Geen (hoge) instapkosten
- Volledige ontzorging
- Toegang tot de nieuwste technologie
Dankzij CaaS kunnen ondernemers probleemloos inspelen op de groeiende vraag naar elektrische mobiliteit. Het aantal mensen dat elektrisch rijdt, zal de komende jaren blijven stijgen. Al was het alleen maar omdat alle nieuwe leaseauto’s vanaf volgend jaar elektrisch zullen zijn. Om iedereen mobiel te houden zijn simpelweg meer laadpalen nodig. Tegelijkertijd maak je je bedrijf duurzamer met laadpalen en geef je de energietransitie een boost.
Wat mag je verwachten van CaaS?
CaaS helder uiteengezet
1. Schouwing en advies. Het traject begint bij een grondige analyse van de locatie. Hoe zit het met de stroomcapaciteit en het energiebeheer? Is er ruimte voor optimalisatie? Wat is de laadbehoefte? Hoe lang zijn mensen doorgaans aanwezig op uw locatie? Hoeveel elektrische rijders komen er nu, en hoe zal deze trend zich ontwikkelen? Op basis van de analyse en onze eigen data kunnen we nauwkeurig voorspellen hoe uw locatie zich zal ontwikkelen. We verpakken onze inzichten in een weloverwogen advies, dat we met u bespreken. Vervolgens ontwerpen we een gedetailleerd plan en zorgen we ervoor dat alle technische aspecten vanaf dag één perfect op elkaar aansluiten.
2. Installatie van eerste klas apparatuur. Je krijgt hoogwaardige laadstations die volledig zijn afgestemd op de laadbehoefte op jouw locatie. Wanneer mensen twee uur of langer op een locatie verblijven, installeren we in de meeste gevallen een AC-lader (22kW). Blijven mensen korter, dan kiezen we voor een DC-lader (30kW of meer). De laadinfrastructuur die we aanschaffen en installeren is van topkwaliteit en standaard uitgerust met load balancing. De apparatuur laten we installeren door gecertificeerde elektromonteurs. We hebben exclusieve partnerships met erkende installatiebedrijven. In overleg graven ze geulen voor de kabels, plaatsen ze verdeelkasten, trekken ze kabels, verzorgen ze de bestrating en plaatsen of hangen ze laders met de iconische ‘Pluq Hier-borden’. Eventueel spuiten ze een groen beeldmerk op het plaveisel van de parkeervakken.
Tot slot sluiten ze de laadstations aan op jouw energienet en zorgen ze ervoor dat alles vlekkeloos verloopt. We integreren de laadinfrastructuur desgewenst met het energie- en of gebouwbeheersysteem, zodat stroomverbruik wordt geoptimaliseerd.
Lees ook: Dit is misschien wel de beste prijs-kwaliteitverhouding van zakelijke laadpalen in NL
3. Software voor het overzicht. Via het Pluq-beheerplatform heb je direct toegang tot een dashboard waarop af te lezen is hoeveel stroom wordt geladen op de locatie. Zo hoef je ons niet op onze blauwe ogen te vertrouwen bij de self-billing facturatie. Wij vinden het belangrijk dat je in charge bent. Natuurlijk houden wij bij Pluq ook alles in de gaten. Enerzijds om je adequaat te compenseren voor het stroomverbruik (en het stroomtransport) – en de bonus naar de bankrekening over te maken die we in het contract zijn overeengekomen. Anderzijds omdat we het gebruik van de laadpalen monitoren, zodat we direct in actie kunnen komen als zich calamiteiten voordoen.
4. Een percentage van de opbrengst. Omdat we onze laadpalen op uw locatie mogen plaatsen, ontvang je een percentage van de opbrengst. Afspraak = afspraak. Hoe hoog dit bedrag is, ligt aan de hoeveelheid kilowattuur die maandelijks wordt geladen.

Een blije ondernemer 😉
5. Onderhoud. Na de installatie begint onze service die bestaat uit preventief onderhoud, storingen die proactief worden opgelost en regelmatige software-updates. Een keer per jaar komen we langs voor een check. Ons partnership gaat ver en kent diverse aspecten. Is er sprake van een serieus probleem (omdat de paal uit de grond is gereden of slachtoffer is van vandalisme), dan lossen we deze calamiteit snel op. Een paal die niet werkt, levert ons immers niets op. We hebben er alle belang bij dat laadinfra soepel functioneert en soepel blijft functioneren.
6. Beheer. Elke maand ontvang je een overzicht van de vergoedingen en ontvangen eindgebruikers een factuur van ons. Althans, de meeste van deze facturen komen terecht bij de providers van laadpassen die mensen met een elektrische auto gebruiken. Het tarief dat we doorrekenen is veelal afhankelijk van de prijs die u per kilowattuur met uw energieleverancier heeft afgesproken. Wij zetten daar een kleine toesloeg bovenop. Ook de laadpas-provider hanteert een toeslag. Dit bedrag verschilt per aanbieder. Het kan dus zijn dat de ene eindgebruiker een paar euro meer voor een laadbeurt betaalt dan de andere, alleen maar omdat hij een andere pas gebruikt. Pluq heeft hier geen enkele invloed op.
7. Flexibiliteit voor de toekomst. Technologie ontwikkelt zich razendsnel. Wat vandaag cutting-edge is, kan morgen alweer verouderd zijn. Met CaaS hoef je je daar geen zorgen over te maken. Wij zorgen ervoor dat de infrastructuur up to date is en blijft voldoen aan alle voorwaarden. Zo zijn we nu bezig om het betalingssysteem verder te optimaliseren, zodat gebruikers in de toekomst met een app kunnen betalen en ze geen laadpas of creditcard meer nodig hebben.
Lees ook: Het nieuwe tanken is zo fokking easy
Hoe is dit mogelijk?
De realiteit is simpel: door het bundelen van diensten, schaalvoordelen en slimme inzet van technologie kan Pluq CaaS aanbieden zonder dat je zelf een investering hoeft te doen. Je bent kosteloos verzekerd van volledig operationele en toekomstbestendige laadinfrastructuur. Omdat onze terugverdientijd vaak zes of zeven jaar vergt, hanteren we contracten van 10 jaar. In België is 15 jaar zelfs gangbaar, niet omdat wij dat zo graag willen, maar omdat locatie-eigenaren kwaliteit en consistentie belangrijk vinden.

Aangezien Pluq eigenaar blijft van de laadstations, hebben we alle belang bij een optimaal werkend systeem. We willen dat alles soepel verloopt, dat de uptime maximaal is, en dat je als klant zonder kopzorgen kunt genieten van betrouwbare laadoplossingen. Elke upgrade, onderhoudsbeurt of optimalisatie maakt niet alleen ondernemers blij, maar ook de mensen die gebruik maken van hun laadinfrastructuur.
En… een gelukkige klant betekent een grotere kans op een langdurige samenwerking. Of je nu een bedrijf bent met een handvol laadstations of een groot wagenpark wilt elektrificeren, wij zorgen ervoor dat je verzekerd bent van de best denkbare laadinfrastructuur en maximaal profiteert van de opbrengst. Met CaaS leveren we zorgeloos maatwerk: je hebt nergens omkijken naar.