Slim laden wordt noodzaak om netcongestie te voorkomen

whatsapp image 2024 02 27 at 13.21.16

Deel dit artikel

Slim laden was tot voor kort een leuke gadget. Pratende laadpalen en andere high tech snufjes brachten ondernemers in vervoering. Iedereen wilde wel zo’n fancy smart charging network op z’n parkeerterrein. Inmiddels is het noodzaak. In tijden van netcongestie moet je slimme tools hebben om piekbelastingen en stroomuitval te voorkomen en toch auto’s op te laden. Voor ondernemers, bestuurders, eigenaren en beheerders van organisaties en bedrijfsvastgoed is slim laden stilaan een cruciaal onderdeel van hun dienstverlening.

De toename van het aantal elektrische auto’s, de duurzaamheidseisen en wettelijke verplichtingen volgen elkaar in rap tempo op. We staan aan de vooravond van een majeure energietransitie. Nu is 5% van alle auto’s elektrisch, in 2030 zal dit 20% zijn. Hoe houd je al die voertuigen in beweging?

Piekbelasting voorkomen en netcongestie omzeilen

Netcongestie en piekbelasting jagen veel ondernemers, gemeenten en netwerkbeheerders schrik aan. Het net is vol, pieken worden sneller bereikt, waardoor stroomuitval op de loer ligt. Vrij recent maakte de Gemeente Utrecht bekend dat het 1000 laadpalen gaat afknijpen om het stroomnet op piekmomenten te ontzien: https://www.linkedin.com/company/67251319/.

Eind februari deed netbeheerder Stedin een dringend verzoek aan exploitanten van laadpalen de openbare ruimte van de provincie Zuid-Holland om de stroomtoevoer van 16.00 tot 21.00 uur te onderbreken. EV-rijders kunnen hun auto in dit tijdslot niet meer aan de straat opladen. Door de maatregel zegt Stedin nieuwe woningen en bedrijven op het net te kunnen aansluiten. De netbeheerder vraagt ook bedrijven, huishoudens en gemeenten terughoudend te zijn met stroomgebruik tijdens piekuren.

Het onderbreken of afknijpen van stroom is een rigoureuze maatregel, die veel commotie veroorzaakt. Maar eerlijk gezegd, hebben netbeheerders geen alternatief. In de huidige situatie is het alles of niets. Met alle gevolgen vandien. Want wat gebeurt er als een auto staat te laden en de stroom gaat er plotseling af? Wat betekent dat voor de transactie? Hoe maak je buitenlanders erop attent? En waarom wil Stedin alleen laadpalen stopzetten?

smart charging network 1920px

Foto: Alfen N.V.

Kan het slimmer?

Stedin heeft indirect ook onze klanten in hun gebied gevraagd het stroomgebruik op piekuren aan te passen. Geen wonder dat de telefoon bij ons roodgloeiend stond.

“Kunnen we onze laadpalen aan laten staan?”

Jazeker, no worries, stelden we ze gerust.

De technologie waarmee onze laders zijn uitgerust, voorkomt piekbelasting en kan problemen van netcongestie omzeilen. EV’s kunnen dus gewoon blijven laden.

Is dit wat je noemt, Smart Charging?

Ja en nee.

Eigenlijk heet de techniek ‘load balancing’, maar noemen we het voor het gemak ‘slim laden’ ofwel ‘smart charging’.

Smart charging is een containerbegrip geworden voor technieken als:

  • Load Balancing
  • Dynamic Load Balancing
  • Cloud-based smart charging
  • Hub-satellite charging
  • Smart charging network

Het voert te ver om al deze termen tot in detail uit te leggen.

Laten we het er voor het gemak op houden dat slim laden alle technieken omvat die elektrische voertuigen probleemloos laten laden en piekbelasting en andere energieproblemen op een locatie voorkomen.

De kern van slim opladen zit ‘m in de combinatie van geavanceerde software en hardware die samenwerken om een efficiënt laadproces én beter energiemanagement te realiseren. Doordat de laadstations met het internet zijn verbonden, kunnen ze realtime reageren op elke situatie; vraag en aanbod worden voortdurend (dynamisch) aangepast. Laadsnelheden worden verhoogd of juist verlaagd op basis van de hoeveelheid beschikbare stroom die keurig verdeeld wordt over alle laadpunten die in gebruik zijn (load balancing).

Door de laadstations in het energiemanagementsysteem van gebouwen te integreren wordt het beschikbare vermogen dynamisch verdeeld over alle activiteiten, al naar gelang de prioritering. Zo blijft de stabiliteit van het netwerk intact. De stroom gaat altijd naar de plekken waar die het hardst nodig is (dynamic load balancing). Wanneer op enig moment minder energie voorhanden is, worden laadsessies desnoods (tijdelijk) stopgezet.

Smart Charging technologie stelt ons in staat om elektrische voertuigen op het meest gunstige moment op te laden. We verzamelen en analyseren data over energieprijzen, stroomverbruik, weersomstandigheden en laadbehoeften van EV’s. De gegevens worden gebruikt om het ideale laadschema te voorspellen/bepalen. Wanneer klanten een dynamisch energiecontract hebben, kunnen we zelfs de prijs voor gebruikers positief beïnvloeden door de batterij meer stroom te geven als de prijs laag is en minder stroom als de prijs hoog is. De batterij is uiteindelijk net zo vol, maar de eindgebruiker is goedkoper uit.

Kortom, slim laden zorgt ervoor dat:

  • Laadsnelheden automatisch worden aangepast.
  • Meerdere elektrische auto’s worden geladen binnen de beschikbare capaciteit van het netwerk.
  • Laadsessies plaatsvinden op momenten waarop de energieprijzen laag zijn of wanneer duurzame energiebronnen beschikbaar zijn.
  • Pieken geen problemen opleveren.
  • De belasting van het netwerk zo laag mogelijk blijft.

smart charging pluq

Holistische kijk op laden leidt tot hoger rendement

Het is natuurlijk mogelijk om uitdagingen op laad- en energiegebied afzonderlijk benaderen. Maar het is raadzaam om naar het grotere geheel te kijken. Een holistische zienswijze leidt tot oplossingen die wezenlijk het verschil maken. Nu het elektriciteitsnet vol is, en het nog jaren duurt voordat netbeheerders de stroomvoorziening op orde hebben, is het noodzaak om laadinfrastructuur adequaat te managen, met hoger rendement als prettige bijkomstigheid.

Check:

  1. Optimalisatie van elektriciteitsmanagement – Slim opladen helpt piekbelasting op het elektriciteitsnet te voorkomen door de vraag naar energie te spreiden. Dit kan leiden tot een stabielere energievoorziening en minder noodzakelijke investeringen in de netinfrastructuur.
  2. Duurzaamheid – Door het opladen af te stemmen op momenten waarop veel duurzame energie beschikbaar is, zoals tijdens piekuren van zonne- of windenergie, kunnen bedrijven hun CO2-footprint verminderen en bijdragen aan een groenere toekomst.
  3. Kostenbesparingen: Door te laden tijdens daluren of wanneer de energieprijzen laag zijn, kunnen bedrijven aanzienlijk besparen op hun energiekosten.

Smart charging kan de winstgevendheid van bedrijven vergroten. Door het smart charging-netwerk te koppelen aan het energiemanagementsysteem van gebouw gaat de hele locatie erop vooruit. Zeker als we ook nog batterijen aan het netwerk toevoegen, waarin we de energie opslaan die wordt opgewekt als de stroomvraag laag is en die we bijschakelen als de vraag naar stijgt. Zon aanpak resulteert in aanzienlijke kostenbesparingen. Tel daar de inkomsten van het laden bij op en je hebt als onderneming een aardig rendement te pakken, ondanks de beperkingen van netcongestie.

scherm­afbeelding 2024 01 31 om 09.23.43

Implementatie van slim laden in een organisatie

De implementatie van slim opladen kun je zo complex maken als je zelf wilt. Wanneer je de installatie zelf ter hand neemt, adviseren we je zorgvuldig te plannen en verschillende factoren in ogenschouw te nemen.

  1. Onderzoek de energiebehoeften – Begin met een grondige evaluatie van het huidige energieverbruik en de verwachte behoeften van medewerkers of bezoekers met een EV. Dit helpt bij het bepalen van het juiste type én aantal laadpunten.
  2. Kies voor de juiste oplossing – Er zijn verschillende slimme laadsystemen op de markt. Kies een oplossing die past bij de grootte van je parkeervoorziening, de energiebehoeften en je budget.
  3. Installatie en integratie – Werk samen met een ervaren installateur om ervoor te zorgen dat het slimme laadsysteem correct is geïnstalleerd en geïntegreerd met de bestaande infrastructuur.
  4. Training en ondersteuning – Zorg ervoor dat personeel goed is getraind in het gebruik van het slimme laadsysteem. Continue ondersteuning en onderhoud zijn cruciaal om de prestaties van het systeem te garanderen.

Je kunt ook kiezen voor Charging as a Service van Pluq. In dat geval ben je van alle zorgen verlost. Onze gecertificeerde installateurs leggen het smart charging netwerk vlekkeloos aan, koppelen het aan het energiemanagement- en/of gebouwbeheersysteem en je hebt nergens meer omkijken naar. Wij nemen de kosten en risico’s voor onze rekening, zodat jij verzekerd bent van een optimaal functionerend netwerk.

Organisaties die kiezen voor een smart charging netwerk van Pluq delen bovendien mee in de opbrengst. Per geladen kilowattuur ontvangen zij tien jaar lang een vast bedrag. Deze vergoeding plus de gerealiseerde kostenbesparing levert een aanzienlijk rendement op, en draagt bij aan een sterkere financiële positie van de organisatie.

Toekomst van Smart Charging

De toekomst van slim opladen ziet er veelbelovend uit, met continue innovaties en verbeteringen die worden ingegeven door de toenemende vraag naar elektrische voertuigen en de behoefte aan duurzame energieoplossingen. Onder invloed van kunstmatige intelligentie zullen slimme laadsystemen nog slimmer worden, dankzij nauwkeuriger voorspellende analyses, betere integratie met duurzame energiebronnen en gebruikersvriendelijker interfaces.

Tot slot: de menselijke kant van slim laden

Vorig jaar publiceerden we al eens een andere kijk op Smart Charging. Slim laden heeft namelijk meer voordelen dan kostenbesparing en extra inkomsten.

Via smart charging-technologie kunnen we de ene auto bijvoorbeeld meer stroom geven dan de andere als die bijvoorbeeld eerder moet vertrekken of meer kilometers moet afleggen. We zijn zelfs in staat om 3x zoveel stroom in de batterijen van elektrische voertuigen te ‘pompen’ als netwerkbeheerders vermoeden.

Maar smart charging heeft ook menselijke componenten die vaak over het hoofd worden gezien.

Tijdwinst is er daar een van.

Iedereen is druk.

Dan is het slim om je elektrische auto op te laden op plekken waar je moet of graag wilt zijn. Dat bespaart veel tijd en stress. Smart chargen is dus ook een kwestie van je agenda efficiënt indelen, zodat je tijd over houdt om iets leuks met je kinderen, geliefde of vrienden te doen. Het geeft rust om de batterij van je auto op te laden tijdens een zakenlunch, een vergadering, op de manege, de sportclub, het museum, de dierentuin of waar je ook moet of graag wilt zijn.

Leuke dingen doen is minstens zo noodzakelijk als het voorkomen van stroomuitval en piekbelastingen.

Het maakt ieders leven aangenamer.