Ikigai

een reden om te zijn

Wat betekent het woord ‘Ikigai’?

Het Japanse woord Ikigai betekent heel veel tegelijk. Het zijn vier dingen samengebracht tot één woord. Zoiets hebben we eigenlijk niet in het Nederlands. Het Nederlandse ‘woord’ dat het meest dichtbij komt, is: ‘zingeving’. Wat heeft de wereld nodig en wat is jouw missie om dat met de grootst mogelijke vreugde te vervullen?

Je kunt ‘jouw Ikigai vinden’ als je de volgende vier zaken combineert:
– Wat je leuk vindt.
– Waar je goed in bent.
– Waar je voor betaald kunt krijgen.
– Waar de wereld behoefte aan heeft.

Ikigai is het middelpunt van vier elementen. Passie, missie, beroep en roeping.

Mijn Ikigai is mensen helpen en inspireren met de kennis en ervaring die ik heb. Maar ook ‘gewoon’ helpen bij de uitvoering. Ik zie het niet per se als geld verdienen, als baan, of als ondernemen. Ik word blij van nieuwe dingen leren (het proces) en het resultaat.

Passie, missie, beroep en roeping

Waar ik van houd?
Familie, meditatie, yoga, lezen, koken of helpen bij het koken, bordspellen, esthetiek, anderen helpen bij iets te bouwen of bij de uitvoering van gezamenlijke taken.

Waar ik goed in ben?
Problemen oplossen, analyse, moeilijke onderwerpen makkelijk maken, ICT, go-creatie,  visie en strategie, voorbereiding van werk/taken, coördinatie, helikopter view (top down), oog voor detail (bottom up).

Waar anderen mij voor betalen?
Manager ICT, Project Manager, Product Owner, Business Analist.

Wat de wereld nodig heeft?
Ecologisch en duurzaam, energietransitie naar groen, minimaliseren, meer veganistisch, meer bomen en biodiversiteit, meer samen / gemeenschap (community).

 
mijn netwerk

Connect met mij via LinkedIn