Is Charging as a Service de toekomst van opladen in Nederland?

pluq-hedge-small Charging as a Service

Deel dit artikel

In een werelddeel waar elektrische voertuigen steeds meer terrein winnen, groeit de behoefte aan efficiënte laadmogelijkheden. Met het oog op de toenemende vraag is het concept van laadpunten als dienstverlening, Charging as a Service, sterk in opkomst in Nederland. De innovatieve aanpak zorgt voor gemak en toegankelijkheid bij het opladen van elektrische voertuigen, en zal de toekomst van het opladen drastisch veranderen.

Door laadinfra als een service aan te bieden, kunnen bedrijven, gemeenten en eigenaren van vastgoed profiteren van een breed scala voordelen. Maar ook voor mensen met een elektrische auto biedt het concept grote voordelen. Denk aan de flexibele laadoplossingen, waarbij gebruikers toegang hebben tot een netwerk van laadpunten verspreid over tal van locaties in één of meerdere landen. Dit maakt het gemakkelijker om lange afstanden af te leggen zonder je zorgen te hoeven maken over het vinden van een betrouwbaar laadpunt.

Bovendien kan Charging as a Service de drempel voor het aanschaffen van elektrische voertuigen verlagen. Iedere eigenaar van een bedrijf met een eigen parkeerterrein kan nu kosteloos over laadstations beschikken, zodat ze hun medewerkers en gasten motiveren om elektrisch te gaan rijden. Ze verlagen daarmee de CO2-footprint van hun organisatie en helpen de energietransitie te versnellen.

Het concept van laadpalen-als-dienstverlening is een spannende ontwikkeling. Veel bedrijven voelen nu nog niet de noodzaak van laadstations op hun parkeerterrein. Daarom maken ze er geen budget voor vrij. De vraag is of dat slim is en de andere vraag luidt of je überhaupt geld moet willen investeren in laadstations.

Gerenommeerde organisaties als Givaudan, NH Hotels en MVGM verkiezen ontzorging boven rendement. Ze voelen niet de behoefte om laadpalen zelf te onderhouden en het beheer en de administratie op zich te nemen. Het rendement van laadpalen (prijs per kilowattuur) is te laag om zelf enig risico te lopen, vinden ze. Charging as a Service neemt hun zorgen weg. Het concept maakt het voor elk bedrijf in Nederland mogelijk om laadinfra aan te leggen. Medewerkers en bezoekers maken er graag en veelvuldig gebruik van, bewijzen de data die we op onze locaties verzamelen. Het CaaS-concept zou wel eens de sleutel kunnen zijn tot een duurzamere en efficiëntere toekomst van het opladen.

Laadpaal_Pluq

Het belang van meer laadpalen voor elektrische voertuigen

Elektrisch rijden neemt een vlucht. Er komt een nieuwe vorm van mobiliteit op ons af. Probeer daar maar eens wegwijs in te worden. De verwachting is dat in 2030 ongeveer twee miljoen auto’s elektrisch zijn. Om die in beweging te houden zijn heel veel meer laadpalen nodig dan Nederland nu al heeft. Charging as a Service blijkt voor zowel individuele eigenaren van elektrische voertuigen als voor bedrijven en gemeenten een interessante optie. Daar zijn drie belangrijke redenen voor.

1. Gemak en toegankelijkheid

Met CaaS-oplaadpunten kunnen gebruikers gemakkelijk toegang krijgen tot oplaadplekken op verschillende locaties. Dit maakt het opladen van elektrische voertuigen gemakkelijker, vooral voor mensen die regelmatig lange afstanden afleggen. Het elimineert de zorgen over het vinden van een betrouwbaar oplaadpunt en stelt gebruikers in staat om hun reizen zonder onderbrekingen voort te zetten.

2. Flexibiliteit

Oplaadpunten als service bieden flexibele oplaadmogelijkheden. Dit betekent dat gebruikers kunnen kiezen uit verschillende tariefplannen en oplaadopties die het beste bij hun behoeften passen. Of ze nu snel willen opladen of de voorkeur geven aan langzaam opladen, alle opties zijn mogelijk. Zeker in Nederland waar een CaaS-aanbieder als Pluq om de 40 kilometer laadstations heeft gerealiseerd.

3. Duurzaamheid

Het gebruik van oplaadpunten als service draagt bij aan de duurzaamheid van elektrisch rijden. Het stimuleert het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Door te investeren in oplaadinfrastructuur en het aanbieden van oplaadpunten als service, kunnen we de transitie naar een groenere en schonere toekomst versnellen.

Uitdagingen van Charging as a Service

Hoewel het concept een breed scala aan voordelen biedt voor zowel individuele eigenaren van elektrische voertuigen als voor bedrijven en gemeenten, zijn er nog steeds enkele uitdagingen op het gebied van oplaadinfrastructuur die moeten worden aangepakt. Enkele van de belangrijkste uitdagingen zijn:

1. Oplaadpunt dichtheid. Om ervoor te zorgen dat elektrische rijden ook over 7 jaar mogelijk is als 50% van de auto’s elektrisch zal zijn, is het essentieel om tijdig voldoende oplaadpunten beschikbaar te hebben. Momenteel is de dichtheid van oplaadpunten in sommige regio’s nog niet voldoende, waardoor eigenaren van elektrische voertuigen zich beperkt kunnen voelen in hun mobiliteit. Hoe meer EV’s er zometeen rondrijden, hoe groter de uitdaging zal zijn.

2. Laadvermogen. Het vermogen van oplaadpunten is een andere, belangrijke factor. Snelladen is een functie waaraan veel waarde wordt gehecht, vooral door mensen die regelmatig lange afstanden afleggen. Maar is het slim? Het is essentieel om dat we mensen gaan onderwijzen wat slim laden werkelijk voor iemand kan betekenen. Via Smart Charging koop je kostbare tijd zonder dat het je een cent kost: De ware betekenis van Smart Charging. Het is dus helemaal niet nodig om tijd te verspillen bij een snellaadstation.

3. Betrouwbaarheid. Een andere uitdaging van laadpalen is de storingsgevoeligheid. Laadstations zijn niet allemaal van goede kwaliteit, waardoor de betrouwbaarheid afneemt. Gebruikers moeten erop kunnen vertrouwen dat een laadpunt het doet en 24/7 de stroom levert die het belooft. Het is voor bedrijven die laadinfra op hun parkeerterrein aanbieden dus belangrijk in zee te gaan met een partij die storingen snel verhelpt en dag in dag uit het commitment toont dat nodig is om de laadstations onder alle omstandigheden up and running te houden.

4. Prijs. Laadtarieven fluctueren. Daar liggen verschillende redenen aan ten grondslag. Het laden bij snelladers is bijvoorbeeld duurder vanwege de enorme investeringen die ermee gemoeid zijn. Die Charging as a Service-providers op de een of andere manier terugverdienen. Bij gewone laders (22kW) betalen gebruikers doorgaans een (veel) lager tarief, maar dan nog kunnen de prijzen verschillen. De ene aanbieder ‘zet’ een hogere marge op de stroomprijs per kWh dan de andere aanbieder. Ook verstrekkers van oplaadpassen rekenen opslagen door, die soms exorbitant hoog zijn.

Er zijn dus nog uitdagingen, maar die nemen niet weg dat Charging as a Service een interessante oplossing is voor alle bedrijven met een eigen parkeerterrein. Partijen als Pluq investeren graag in de ontwikkeling van oplaadinfrastructuur, omdat het wil werken aan een duurzamere toekomst en altijd op zoek is naar interessante locaties om Nederland mobiel te houden.

Hoe werkt Charging as a Service?

Gratis en stressvrij

Bedrijven, gemeenten en andere organisaties hoeven zelf niet te investeren als ze voor laadpalen als service kiezen. Alle kosten en risico’s zijn voor de provider, inclusief de aanleg, wat veruit de grootste kostenpost van laadpalen is. Laadstations zonder gedoe zijn bijzonder waardevol.

Toegang tot laadstations

Gebruikers hebben toegang tot oplaadpunten via een speciale app of laadpas. Met deze app (in combinatie met hun laadpas) kunnen ze laadpunten vinden en reserveren.

Monitoring en onderhoud

De oplaadpunten worden meestal gemonitord en onderhouden door de aanbieder. Dit zorgt ervoor dat de oplaadpunten goed functioneren en beschikbaar zijn voor gebruikers wanneer ze die nodig hebben.

Betalingssysteem

Betaling voor het opladen gebeurt meestal via de laadpas, betaalpas of creditcard. In veel gevallen gebeurt dat contactloos. Het kan een optie zijn om via een speciale app te betalen. Gebruikers krijgen dan via een QR-code toegang tot de app.

Veel spelers op de Nederlandse CaaS-markt

Charging as a Service groeit snel en er zijn veel spelers die een rol spelen in deze ontwikkeling. Er zijn veel spelers op de Nederlandse CaaS-markt. Een aantal providers zoals Ionity of Shell biedt openbare laadnetwerken aan met oplaadpunten verspreid over diverse typen locaties. Denk aan een snellaadstation langs de snelweg, een gewone lader in een woonwijk of een laadstation op een parkeervoorziening van een winkelcentrum. Deze netwerken geven gebruikers toegang tot een breed scala aan oplaadpunten en zorgen voor gemak en toegankelijkheid.

Bedrijven zoals Pluq zetten Charging as a Service in om bedrijven, hotels, restaurants, maatschappelijke organisaties, pretparken, dierentuinen, ziekenhuizen en vve’s van laadstations te voorzien. De oplaadpunten zijn meestal geïnstalleerd op bedrijfsterreinen en bieden medewerkers, gasten en bezoekers de mogelijkheid om hun elektrische voertuigen op te laden tijdens werktijden. Gemak, betrouwbaarheid en hoogwaardige service zijn sleutelwoorden.

Gemeenten spelen eveneens een prominente rol in het aanbieden van oplaadpunten. Ze kunnen oplaadpunten laten installeren op openbare parkeerplaatsen en andere locaties om gebruikers gemakkelijke toegang tot oplaadinfrastructuur te bieden.

De toekomst van oplaadpunten als service ziet er veelbelovend uit. Met de groeiende vraag naar elektrische voertuigen en de behoefte aan efficiënte oplaadopties, zal de vraag naar oplaadpunten als service blijven groeien.


Case study laadinfra

C’Magne en de transformatie van de Bata Fabrieken in Best

Achtergrond: De voormalige Bata schoenenfabrieken in Best, nabij Eindhoven, vormen een historische plek met een rijk verleden. Vastgoedinvestereerder C’magne besloot daarom het terrein te moderniseren met bijzondere aandacht voor het behoud van het karakter van de locatie. Dat was een uitdaging. Want hoe houd je de balans tussen het behoud van historische waarde aan de ene kant en het faciliteren van moderne bedrijfsbehoeften voor een groeiende zakelijke gemeenschap van 90 ondernemingen aan de andere kant?

Pluq laadpalen bij C-Park/ Best

Oplossing: C’Magne nam het initiatief voor een innovatieve verbouwing en creëerde een symbiose van nostalgie en vernieuwing. Het resultaat is een complex (C-Park) dat functioneert als een katalysator voor bedrijvigheid. In samenwerking met Pluq biedt C’Magne huurders, bezoekers en medewerkers nu ook een uitgebreide state of the art EV-laadstructuur aan. Op basis van Charging as a Service. Het systeem garandeert de organisatie een zorgeloos decennium tegen een vaste jaarlijkse vergoeding, waarbij duurzaamheid en toekomstbestendigheid centraal staan.

Resultaten: C-Park kreeg de gewenste toekomstbestendigheid met een EV-laadinfrastructuur die klaar is voor de groeiende vraag. De laadstations hebben overdag een bezettingsgraad van 80%. De eerste uitbreiding van het aantal laadstations is nu al een feit – natuurllijk zonder extra kosten voor de organisatie.

Uniek voor de vastgoedsector: Parkeerterrein van de toekomst


Groeiende behoefte aan oplaadfaciliteiten

In een wereld waar elektrische voertuigen terrein winnen, groeit de behoefte aan efficiënte oplaadmogelijkheden. Charging as a Service is een innovatieve manier om aan deze behoefte tegemoet te komen. Een groeiend aantal bedrijven kiest bewust voor dit concept. Providers als Pluq bouwen zo aan een netwerk van oplaadstations waar automobilisten met een elektrische auto zorgeloos kunnen laden. Doordat steeds meer laadpalen worden aangelegd, verdwijnt stilaan de laadangst die veel mensen ervan weerhield om elektrisch te gaan rijden. Doordat bedrijven via Charging as a Service niet zelf in laadinfra hoeven te investeren om het toch te kunnen aanbieden, hebben EV-rijders ineens veel meer locaties tot hun beschikking om hun voertuig op te laden. Charging as a Service heeft zodoende een positieve impact op de adoptie van elektrische voertuigen én op de energietransitie die uiteindelijk moet leiden tot een emissievrije economie in Nederland en ver daarbuiten.